BEYİN KANSERİ NEDİR?
Beyin kanseri, beyindeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu oluşan tümörlerdir. Bu tümörler, beynin işlevini olumsuz etkileyerek vücudun çeşitli bölgelerinde bozulmalara yol açabilir. Beyin kanserleri, primer (beyinde başlayan) veya metastatik (vücudun başka bir yerinden yayılan) olabilir. Primer beyin kanserleri arasında en yaygın olanı gliomlardır. Beyin tümörleri malign (habis, kanserli) ya da benign (iyi huylu, kanserli olmayan) olabilir. Malign tümörler hızla büyüyerek çevre dokulara zarar verebilir. Beyin kanserine genetik faktörler, radyasyona maruz kalma ve bazı kimyasalların rol oynadığı düşünülmektedir. Beyin tümörleri farklı tiplerde olabilir ve tümörün türüne göre büyüme hızı ve yayılma kapasitesi değişebilir.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Beyin kanserinin belirtileri, tümörün yerleştiği bölgeye ve büyüklüğüne göre farklılık gösterir. Yaygın belirtiler; baş ağrısı, bulantı ve kusma, görme ve işitme problemleri, zihinsel ve davranışsal değişiklikler, kas gücü ve koordinasyon kaybı, nöbetler, konuşma ve dil bozuklukları ve duyusal değişikliklerdir.
NASIL TANI KONUR?
Beyin kanseri tanısı koymak için doktorlar birkaç farklı yöntem kullanır. Bu süreç, tümörün varlığını ve tipini tespit etmek amacıyla kapsamlı bir değerlendirme gerektirir. Nörolojik muayenenin yanı sıra görüntüleme testlerinden yararlanılır. Eğer beyin tümörü tanısı konulursa biyopsi yapılabilir.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Beyin kanseri tedavisi tümörün türüne, yerleşim yerine, büyüklüğüne, hastanın genel sağlık durumuna ve yaşına bağlı olarak planlanır. Tedavi seçenekleri cerrahi müdahale, radyoterapi, kemoterapidir. Bunların yanı sıra kanser hücrelerini spesifik olarak hedef alan hedefe yönelik tedavi immünoterapi de tedavileri arasında yer alır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.