BÖBREK KANSERİ NEDİR?
Böbrek kanseri, böbrek hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde büyüyüp çoğalması sonucu oluşan bir kanser türüdür. Genellikle 50 yaşın üzerinde görülse de, her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Böbrek kanseri türleri arasında en yaygın olanı renal hücreli karsinom (RCC) olup, böbrek tümörlerinin yüzde 90'ını oluşturur. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülmektedir. Erken teşhis, tedavi sürecinde büyük önem taşır. Erken teşhis, böbrek kanserinde hayati önem taşır. Hastalık erken evrede teşhis edildiğinde tedavi başarı oranları çok daha yüksektir. Düzenli sağlık kontrolleri ve risk faktörlerinin azaltılması, böbrek kanserine karşı korunmada önemlidir. Sigara kullanımı, obezite, yüksek tansiyon, ailede böbrek kanseri öyküsü böbrek kanserine yakalanma riskini artıran faktörledir.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Böbrek kanseri, erken evrelerde belirti vermeyebilir. Ancak hastalık ilerledikçe bazı tipik belirtiler ortaya çıkar. İdrarda kan, böbrek bölgesinde ağrı, karında şişlik veya kitlenin hissedilmesi, kilo kaybı, ateş ve gece terlemeleri, yorgunluk ve yüksek tansiyon gibi belirtileri vardır.
NASIL TANI KONUR?
Böbrek kanserinin teşhisi için çeşitli testler ve görüntüleme yöntemleri kullanılır. Fiziksel muayene ve ailede kanser öyküsü olup olmadığının sorulmasının yanı sıra kan ve idrar testleri, ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans ve gerekli durumlarda biyopsi yöntemleriyle böbrek kanseri tanısı konulabilir.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Böbrek kanseri tedavisinde kullanılan yöntemler, kanserin evresi, tümörün boyutu, hastanın genel sağlık durumu ve diğer faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Parsiyel nefrektomi, radikal nefrektomi (açık veya robotik cerrahi), radyoterapi, kemoterapi, immünoterapi, hedefe yönelik ilaç tedavisi ve robotik cerrahiyle tedavisi mümkündür.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.