BT Anjiyo Nedir?
Bt Anjiyo koroner arterlerimizin yani kalbi besleyen damarlarımızın tomografi cihazıyla görüntülenmesidir. Yeni nesil tomografi cihazları artık çok kısa sürede kalp damarlarımızın görüntüsünü oluşturmakta ve bize kalp damarlarımızda daralma olup olmadığını söylemektedir.
Klasik Anjiyo’dan farkı nedir?
BT Anjiyo klasik anjiyoya göre oldukça farklılıklar göstermektedir. Bunların başında BT anjiyoda herhangi bir girişimsel işleme gerek duyulmamasını sayabiliriz. Yani hastanın kol ya da kasık damarından herhangi bir kateter ile müdahaleye gerek duyulmamaktadır. İkinci olarak hastanın hastanede yatmasına gerek yoktur. Yaklaşık 5 ila 10 dakika içerisinde radyoloji bölümümüzde işlem tamamlanabilmektedir. Üçüncü olarak da hastamızın klasik anjiyoya göre radyasyona maruziyeti oldukça daha düşüktür.
BT Anjiyo nasıl uygulanır ve kimlere uygulanır?
BT Anjiyografi hastamızın çok kısa bir ön hazırlığını gerektirmektedir. Burada hemşiremiz tarafından hastanın koluna bir damar yolu açılır ve hastamız tomografi cihazına yatırılır. Koldan verilen ilaçlı opak madde kalp damarına ulaştığı anda tomografi cihazı tarafından çok kısa sürede bir çekim yapılır ve işlem bu şekilde bitirilir.
Koroner arter hastalığı açısından şüphe duyduğumuz, göğüs ağrısı olan, nefes darlığı olan şikayetleri kalp damar hastalığını düşündüren hastalarda bütün dünyada ilk seçilecek tarama testi olarak BT Anjiyografi önerilmektedir. Biz de kendi kliniğimizde BT Anjiyoyu sıklıkla kullanmaktayız. Zahmetsizce hastamızı da yormadan damarlarını görüntülemekteyiz.
BT Anjiyo’nun avantajları nelerdir?
BT Anjiyo’nun avantajlarını şöyle sırlayabiliriz. Bir kere hastamızın hastaneye yatmasına gerek kalmamaktadır. Aynı gün içerisinde, yaklaşık 10 dakika içerisinde bu işlemi sonlandırıp hastamızı eve gönderebilmekteyiz. Radyasyona maruziyetimiz oldukça düşüktür. Yaklaşık 5 ila 10 akciğer filmi kadar bir radyasyon hastaya verilmektedir. Bu da günümüzde oldukça iyi bir değer olarak kabul edilmektedir. Bunun dışında hastalığın dışlanması açısından oldukça faydalıdır. Hastamızın rahatlaması açısından oldukça faydalıdır. Hızlı bir şekilde hastamızda damar rahatsızlığının olmadığını söyleyebiliyor ve rahatlatabiliyoruz.
BT Anjiyonun riskleri nelerdir?
BT anjiyografi genel olarak oldukça güvenli bir test olarak düşünülür ancak bazı küçük riskleri de içerir. Bunların başında, düşük dozda bir radyasyon maruziyeti gelmektedir. Ancak çalışmalar göstermiştir ki, bu maruz kalınan radyasyonun herhangi bir kansere sebep olması olasılığı çok çok düşüktür. İkinci olarak kullandığımız opak maddeye bağlı yani ilaçlı maddeye bağlı olarak nadiren alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Alerji öyküsü olan hastaların öncesinde, ön hazırlık yapılarak ve bazı koruyucu ilaçlar verilerek BT anjiyo çekilmesinde sakınca genellikle görülmez.
Üçüncü olarak da özellikle gebe hastalarımızda bu testin yapılmasını şu an için önermiyoruz. Çünkü radyasyon maruziyetinden dolayı bu hastalarımızı başka şekillerle taramamız gerekiyor.
BT Anjiyo öncesi nasıl hazırlık yapılır?
BT Koroner Anjiyo öncesinde, hastamızın yaklaşık 4 saat aç kalmasını istiyoruz. Hastamız su içebilir ancak herhangi bir besin almamasını istiyoruz. Bu süre zarfında mümkünse, sigara, kahve gibi uyarıcı gıdalardan uzak kalması gerekmektedir. Bunun dışında eğer kalp hızı yüksekse hastamızın çekim kalitesini yükseltmek amacıyla bazen nabız düşürücü ilaçları önceden uygulayabilmekteyiz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.