Göbek fıtığı nedir?
Göbek fıtığı, karın duvarında göbek deliği (göbek) etrafındaki bir açıklıktır. Gelişmekte olan bebekte (fetüs) göbek deliğinin hemen arkasında karın duvarında bir açıklık vardır. Bu genellikle bebek doğduğunda kapanmalıdır. Bu süreç doğumdan önce normal olarak tamamlanmadığında göbek fıtıkları mevcuttur.
Göbek fıtığı, tüm yenidoğanların yaklaşık yüzde 20'sinde görülür, ancak Afrikalı-Amerikalılarda ve prematüre bebeklerde daha yaygındır.
Çoğu durumda, göbek fıtıkları rahatsızlık veya ağrıya neden olmaz ve hafifçe karın içine geri itilebilir. Bir göbek fıtığının bir çocukta ağrıya neden olması veya "sıkışması" veya boğulması çok nadirdir. Bu meydana gelirse, çocuğunuz hemen görülmelidir.
Belirtiler ve Nedenler
Göbek fıtığının belirtileri nelerdir?
Göbek fıtığı, göbek deliğinde bir şişlik veya çıkıntı gibi görünür. Çıkıntı genellikle yumuşak hissedilir ve görünüp kaybolabilir. Çoğu zaman çocuk ağladığında, öksürdüğünde, ıkındığında veya ayağa kalktığında fark edilir.
Fıtık şişkin olmadığında fazladan deri varmış gibi görünebilir. Bu fıtıkların boyutları çok küçükten önemli bir çıkıntıya kadar büyük ölçüde değişir.
Göbek fıtığı neden olur?
Göbek deliği seviyesinde karın duvarının normal kapanması normal şekilde gerçekleşmediğinde göbek fıtığı oluşur. Bu, doku veya sıvının çıkıntılı keseye girmesine izin verir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.