Çocuklarda Yumurtalık Kisti nedir?
Yumurtalık kistleri, genellikle yumurtlamadan sonra kaybolan ve ağrıya neden olabilen, ancak çoğu zaman kendi kendine kaybolan sıvı dolu keselerdir. Kendiliğinden gerilemeyen iyi huylu yumurtalık kistleri cerrahi olarak çıkarılarak veya boşaltılarak tedavi edilebilirler; ancak ileride yeni kistler oluşabilir. Bebekleri, genç kızları ve ergenleri etkileyebilir. Bu kistler bir veya her iki yumurtalıkta, tek tek veya kümeler halinde görünebilir. Kist komplikasyonları, bir yumurtalığa giden kan akışının bozulmasını (dönme) veya yırtılmayı içerebilir.
Kistler neredeyse her zaman iyi huyludur ancak kansere dönüşebilirler. Yumurtalık tümörleri, doğumdan 17 yaşına kadar olan çocuklarda görülen tüm kötü huylu tümörlerin yüzde 1'ini oluşturur. 8 yaşından küçük kızlarda yumurtalık tümörlerinin beşte dördü iyi huyludur (kanserli değildir).
Yumurtalık kistleri türleri
Aşağıdakiler dahil birkaç yumurtalık kisti türü vardır:
-
Fonksiyonel kistler (foliküler kist veya korpus luteum kisti)
-
Polikistik over
-
Endometriomalar
-
Kistadenomlar
-
Dermoid kistler
Yumurtalık kistlerinin belirtileri nelerdir?
Yumurtalık kistlerinin spesifik semptomları olmayabilir. Büyümenin boyutuna, konumuna ve türüne bağlı olarak, çocuğunuz aşağıdaki belirtileri yaşayabilir:
-
karın veya pelviste basınç veya dolgunluk hissi
-
alt karın bölgesinde sert, ağrısız şişlik
-
sık idrara çıkma veya idrar tutma
-
kalıcı karın ağrısı
-
mide bulantısı
-
kusma
Bazen yumurtalık kistleri yumurtalığın dönmesine ve yumurtalığa kan akışının engellenmesine neden olur. Bu durumda, çocuğunuz muhtemelen çok şiddetli karın ağrısı yaşayacaktır; ayrıca kusabilir veya bayılabilir.
8 yaşından küçük çocuklarda yumurtalık kisti östrojen salgılanmasına neden olarak aşağıdaki gibi semptomlara neden olabilir:
-
göğüs büyütme
-
kasık kılı
-
vajinal akıntı veya kanama
-
anormal adet kanaması
Yumurtalık kistlerinin nedeni nedir?
Ergenlikte, adet döngüsü sırasında dalgalanan kadın seks hormon seviyelerine yanıt olarak yumurtalık kistleri gelişebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.