Medical Point App
Medical Point Mph App Store
İndir

Hastalıklar ve Tedaviler

Derin Ven Trombozu (DVT)

Derin Ven Trombozu (DVT) Nedir?

Toplardamarlar bacaklarımızdan kanı kalbe ve akciğerlere taşınmasını sağlayan damarlardır. Bacağın ana toplar damarları derindedir bu nedenle derin ven trombozu bacağın ana toplar damarlarının pıhtı ile tıkanması durumudur.

DVT (Derin ven trombozu) bacak toplardamarı pıhtılaşması, tıkanması nedir?

Bacak toplar damarı tıkanması durumu venin içinin pıhtı ile dolarak kapanmasıdır. Pıhtılaşmaya bağlı olarak gelişir ve erken dönemde bu pıhtı temizlenirse toplardamar sağlıklı yapısını koruyabilir.

Pıhtılaşma neden olur?

 Pıhtılaşma nedenleri: genetik olarak yatkınlık, kullanılan ilaçlar (genç kadında özellikle doğum kontrol hapları),  uzun süreli hareketsizlik (uçak yolculuğu ya da ameliyat sonrası yatış), vene dışarıdan bası yapan nedenler (may-turner sendromu), toplardamara yerleştirilen kateter vs. sayılabilir. May-turner sendromu özellikle genç hastalarda DVT nedenidir solda anatomik yerleşim gereği  bacak toplardamarı karın içinde atardamarın altında kalır ve ezilir, lümeni daralan vende akım yavaşlayınca pıhtılaşma olur ve ven tıkanır. Kanser hastalarında hastalığa ya da kullanılan ilaçlara bağlı pıhtılaşmaya yatkınlık vardır.

DVT geliştiğinde ne olur? Bacak damarı tıkanırsa nasıl anlarım?

Toplardamar yani ven pıhtı ile tıkandığında bacağa gelen kanın kalbe dönüşü zorlaşır ve bacakta birikir. Hastanın bacağı şişer özellikle baldır kısımında sert ve ağrılı bir şişlik olur. Normal bacak ile karşılaştırıldırığında çap artışı olur. Renk değişikliği (kızarma,morarma) oluşur. Atardamar tıkanıklığından farklı olarak ayakta soğuma olmaz ayak sıcaktır.

DVT tedavi edilmezse ne olur?

Bacak toplardamarı pıhtılaştığında kanın dönüşü zorlaşır ancak kan ince yan yollardan az da olsa kalbe doğru döner. Bacağın şişmesi ile kendini gösteren  bu durum tıkanan toplardamarların çok olması ve karın içine doğru ciddi yayılımı olması durumunda çok ağrılı olabilir. Toplardamarların içinde kanı her seferinde 5-10 cm yukarı taşıyan kapaklar vardır. Pıhtılaşma ile bu kapaklarda açılıp kapanma özelliğini kaybeder. Erken dönemde pıhtı temizlenmezse kapaklar taşıyıcı özelliğini yitirir ve ven tekrar açılsa dahi kapaklar fonksiyon gösteremediğinden hastanın bacağı hep şiş kalır. Kapakların bozulması ile hastanın bacağı normal bacağa göre hep bir miktar daha kalın ve ödemlidir. İlerleyen yıllarda ayak bileklerinde renk değişiklikleri ve açık yaralar gelişmeye başlayabilir.

Bacak pıhtısı beyine atar mı?

DVT yani bacak pıhtısı toplardamar içerisindedir. Bacak pıhtısı kalbe ve oradan akciğere gider. Beyine pıhtı gitmez. Akciğere pıhtı atması durumu hayati tehlikesi olan bir durumdur. Pıhtı nedeniyle akciğerde yeterli olarak kan temizlenemez ve kandaki oksijen seviyesi düşer. Ciddi DVT’lerde (bacak toplardamarında pıhtı fazla ise) akciğere pıhtı atma riski yüksektir mutlaka tedavi edilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.