ANOREKTAL MALFORMASYON (ARM)
Anorektal malformasyon (ARM); doğuştan gelen ve bebeklerin bağırsak, rektum ve anüs yapılarının normal şekilde gelişmediği durumları tanımlayan bir anomalidir. Bu gelişim bozuklukları, bağırsak sisteminin alt kısmını etkileyebilir ve çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Anüsün hiç oluşmaması, yanlış yerde oluşması veya rektumun diğer organlarla anormal bağlantılar geliştirmesi gibi farklı formlar görülebilir. Anorektal malformasyonlar doğumdan kısa bir süre sonra fark edilir. Tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Tedavi süreci, malformasyonun tipine ve şiddetine bağlı olarak değişir. ARM, yaklaşık 5 bin doğumda bir görülür ve çoğu durumda cerrahi müdahale gerektirir.
BELİRTİLERİ VE TANI:
Bebek doğduğunda sonra doktor, genel bir muayene yapıp anüsün normal yerinde olup olmadığını kontrol eder. Anormal bir durum tespit edilmesi durumunda çocuk cerrahisi uzmanınca tanı koymak için ayrıntılı görüntüleme tetkikleri yapılır. Bağırsakların ve rektumun doğru gelişimini ve yerleşimini değerlendirmek için X-ışını veya ultrason cihazları kullanılır. Ayrıca, gaitayı (dışkı) değerlendiren testler de dışkılama problemlerini tespit etmekte faydalı olabilir.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Malformasyonun türü ve şiddetine göre tedavi değişiklik gösterir. Cerrahi müdahalede amaç malformasyonu düzeltmek ve normal dışkılama fonksiyonlarını sağlamaktır. Ameliyatı gerçekleştiren cerrah anüsü ve rektumu doğru yere yerleştirir gerekmesi durumunda yeni bir anüs açar. Ameliyatın ardından bebeğin normal şekilde dışkılama yapabilmesi ve bağırsak fonksiyonlarının sürdürülebilmesi için bebek düzenli olarak takip edilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.