İmmünoterapi Nedir?
Bağışıklık sistemi, vücudu enfeksiyonlar ve hastalıklara karşı koruyan bir savunma mekanizmasıdır ve akyuvarlar, lenf bezleri, dalak gibi organlardan oluşur. Bu sistem, vücuda giren yabancı maddeleri veya hatalı hücreleri tespit ederek ortadan kaldırır, bu sayede kanser gibi hastalıkların gelişimini engelleyebilir. Ancak, bağışıklık sistemi zayıfladığında veya kanser hücreleri bağışıklık sistemini baskıladığında kanser oluşabilir.
İmmünoterapi, bağışıklık sisteminin kanserle savaşma yeteneğini artıran bir tedavi yöntemidir ve bazı kanser türlerinde standart tedavi olarak kullanılır. Bu tedavi, kemoterapi veya radyoterapi gibi diğer yöntemlerle birlikte de uygulanabilir. İmmünoterapi genellikle damar yoluyla infüzyon şeklinde verilir ve hastalara belirli aralıklarla uygulanarak vücudun iyileşmesi ve sağlıklı hücrelerin çoğalması için dinlenme süreci sağlar.
Hangi Kanser Türlerinde Uygulanır?
İmmünoterapi; meme kanseri, mesane kanseri, kolorektal kanser, serviks (rahim ağzı) kanseri, özofagus (yemek borusu) kanseri, baş ve boyun kanserleri, karaciğer kanseri, akciğer kanseri, lenfoma, lösemi (kan kanseri), cilt kanseri, sarkom (yumuşak doku kanseri), mide kanseri, multipl myeloma, böbrek kanseri ve prostat kanseri tedavisinde kullanılabilir.
Kimlere Uygulanabilir?
İmmünoterapi adaylarının belirlenmesi için birtakım biyobelirteçlere ve testlere ihtiyaç duyulabilir. Bu durumun nedeni bazı bireylerde immünoterapinin vücut tarafından desteklenip desteklenmediğini öğrenmektir. Bireylerin kanser tipi, evresi, biyokimyasal ve fiziksel belirteçleri ile immünoterapi uygunluğu değerlendirebilir. Tüm kanser türleri immünoterapi için uygun olmayabilir. Ancak bazı vakalarda ana tedavi olarak tercih edilebilir. Bu kapsamda tek başına veya kombine olarak immünoterapi tedavisinin uygunluğu tespit edilmelidir.
Tedavi Ne Kadar Sürer?
İmmünoterapi tedavisinde her seans yaklaşık 30 ila 90 dakika sürebilir. Genellikle damar yoluyla uygulanır. Kanser semptomları hafiflemeye başladığında veya ilaçların yan etkileri ortaya çıktığında diğer dozlar uygulanmaya devam eder. Yaklaşık her iki veya üç haftada bir doz verilebilir. Bazı vakalarda kanser belirtilerinin ortadan kalkması ve iyileşme süreci bir yıl veya daha fazla olabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.