Kana rengini veren ve oksijenin hücrelere taşınmasını sağlayan proteine Hemoglobin denir. Hemoglobin kanda kırmızı kan hücreleri tarafından taşınır. Kanda bulunan hemoglobin düzeyinin normal seviyenin altına düşmesi ve kırmızı kan hücrelerinin azalması durumuna anemi (kansızlık) denir. Anemi, el ayaklarda uyuşukluk, halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, nefes darlığı, saç dökülmesi, kulak çınlaması, unutkanlık, duygu durum bozukluğu, depresyon, vücutta ağrı gibi pek çok şikayetle kendini gösterebilir. Aneminin tespit edilmesi ile birlikte nedenine yönelik bir tedavi planlanmalıdır. Genetik kaynaklı olabileceği gibi beslenme eksikliğine ya da mide bağırsak hastalıklarına bağlı da meydana gelebilir.
Aneminin birçok tipi bulunmaktadır. Doğumsal ya da edinsel olabilmektedir.
Doğumsal olmayıp sonradan meydana gelen edinsel anemiler, Demir eksikliği, B12 eksikliği ve folik asit eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkmaktadırlar.
Demir hemoglobin proteininin en önemli bileşenlerinden biridir; demir eksikliği durumunda hemoglobin üretilemez ve anemi meydana gelir. Bu duruma demir eksikliği anemisi adı verilir. Demir eksikliği anemisi, demir bakımından fakir beslenme ve bir takım mide-bağırsak sorunları neticesinde ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra bazı kadınlarda demir eksikliği adet döneminde gereğinden fazla kan kaybetmelerinden dolayı ortaya çıkmaktadır.
Folik asit ve B12 vitamini de alyuvarların üretiminde önemli rollere sahiptir. Bu nedenle folik asit ve B12 yönünden fakir beslenmek de anemiye yol açabilmektedir. Özellikle kırmızı etin az tüketimi veya hiç tüketilmemesi B12 vitamini ve demir eksikliğine yol açarken, sebze tüketmeyen kişilerde de folik asit eksikliği görülebilir. Anemileri engellemek için besinlerin dengeli bir şekilde tüketilmesi gereklidir.
Travmaya bağlı iç kanama gibi nedenlerle yaşanan kan kayıpları da anemilere yol açabilen nedenler arasındadır.
TANI
Doktorlarımız tarafından fizik muayene, aile öyküsü, laboratuvar tetkikleri ile teşhis konur.
TEDAVİ
Aneminin nedenine, seyrine ve şiddetine göre tedavi planlanmaktadır. Tedavide temel hedef nedeni ortadan kaldırmaktır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.