KATARAKT
Göz merceği, gözün renkli kısmının ve gözbebeğinin hemen arkasında bulunur. Normalde şeffaf ve yumuşaktır. Göze gelen ışıkları kırarak gözün arkasındaki görme merkezinde odaklanma ve net görüntü oluşmasını sağlar.
Katarakt, göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi, bulanıklaşması ve sertleşmesidir. Bunun sonucunda görme bozulur.
Katarakt nedenleri
Yaşa bağlı katarakt ( %90 ) : Yaşla birlikte göz merceğinin de yaşlanması, bulanıklaşması, sertleşmesi sonucunda oluşur.
Doğumsal katarakt: Yeni doğan bebeklerde, anne karnında geçirilen enfeksiyonlar , annenin kullandığı zararlı ilaçlar , ya da bazı doğumsal hastalıklar sonucunda görülür.
İkincil katarakt: Diyabet (şeker hastalığı), geçirilmiş göziçi iltihapları (üveit), kortikosteroidlerin uzun süreli kullanımı, toksik maddeler ,zararlı ışınlara maruz kalma ve gözün mekanik yaralanmaları sonucunda oluşan kataraktlardır.
Katarakt belirtileri
Görmenin yavaş yavaş azalması, bulanıklaşması
Işık hassasiyetinin azalması
Renklerin soluklaşması, matlaşması
Gece görmenin azalması, ışıkların dağılması
Araba kullanırken zorlanma
Gözlük numaralarının sık değişmesi
Geç yaşta ortaya çıkan veya ilerleyen miyopi; bu durumda yakın gözlüğü gereksinimi azalmakla birlikte , geçicidir.Katarakt ilerlemeye devam ettikçe hem uzak da hem de yakın görme kalıcı olarak bozulur ve hastalar okumada güçlük çekerler.
Katarakt'ın tek tedavisi cerrahidir. Katarakt, kişinin görme ile ilgili işlevlerini kısıtlayacak şekilde görme azlığına yol açıyorsa, tedavi edilmelidir. Beklemeye gerek yoktur. Katarakt ameliyatı zamanında yapılmaz ve çok gecikilirse ameliyat sırasında ve sonrasında sorunlar ortaya çıkabilir.
Günümüzde katarakt ameliyatları fakoemülsifikasyon “FAKO” denilen teknikle yapılmaktadır. İzmir Ekonomi Üniversitesi Medicalpoint Hastanesi Göz Hastalıkları kliniğinde fakoemülfikasyon ameliyatı en gelişmiş, en ileri teknoloji ile üretilmiş cihazlar ve bu konuda çok tecrübeli göz hekimleri tarafından gerçekleştirilmektedir.
Bu teknikte ultrason enerjisi kullanılarak bulanıklaşmış, sertleşmiş göz merceği parçalanarak emilmekte ve göz içine hasta için uygun, yeni, şeffaf, kalıcı bir göz merceği yerleştirilmektedir. Bu işlemler dikiş gerektirmeyen 2-2,5 mm lik küçük bir kesi yerinden girilerek gerçekleştirilmektedir. Ameliyat için göz damlayla uyuşturulur, bazı hastalarımıza ise ilave olarak koldan sakinleştirici iğne (sedasyon) anestezisi de yapılır. Yaklaşık 15 dakika süren ameliyat sonunda hastalarımız aynı gün evlerine dönebilmektedirler.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medicalpoint Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniğinde katarakt ameliyatlarında, uzak ve yakının net, gözlüksüz görülebilmesine olanak sağlayan multifocal (trifocal,çok odaklı) ve toric (astigmatlı) göz içi mercekleri de kullanılmaktadır. Kliniğimizde kullanılan mercekler en üst kalitede, uluslararası standartlarda (FDA,CE) üretilmiş, yüksek teknoloji ile özel tasarlanmış merceklerdir. Bu mercekler yüksek kontrast özellikleri sayesinde gündüz ve gece görüşte artış sağlarlar.
Hastalarımız katarakt ameliyatından sonra kısa sürede normal aktivitelerine dönerler. Hastalarımız katarakt ameliyatından sonra kısa sürede normal aktivitelerine dönerler. Hastalarımıza ameliyattan sonra 1-2 hafta kadar gözlerini ovuşturmamalarını, ameliyatlı gözün üstüne yatmamalarını, ağır kaldırmamalarını, ıkınma, şiddetli öksürük gibi zorlayıcı şeylerden kaçınmalarını öneririz. Bir hafta kadar yüz yıkanmamalı, göze su değmemelidir. Ameliyattan sonra 3 hafta kadar hastalarımız göz damlaları kullanırlar ve 1. gün , 1. hafta ve 3. haftada kontrollere gelirler.
Ameliyattan aylar, yıllar sonra merceğin yerleştirildiği zar saydamlığını kaybederse görme azalabilir. Bu durumda YAG lazer kullanılarak bir kaç dakikalık ağrısız, poliklinikte yapılan bir işlem ile yeniden parlak ve net görüş sağlanabilir.
Katarakt ameliyatlarının başarı oranı çok yüksek, komplikasyonları ise çok nadir olup, ameliyat sonrasında hastalarımız tam- net görüş kazanırlar.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.