KEMOTERAPİ NEDİR?
Kemoterapi, kanserli hücrelerin çoğalmasını kontrol altına almak veya engellemek için uygulanan bir tedavi türüdür. Kemoterapi, hastanın yaşam kalitesini artırmak ve ömrünü uzatmak amaçlı da uygulanır. Tüm vücut hücrelerinde etkili bir sistemik tedavi yöntemidir. Kemoterapi, isim anlamı olarak ilaçlı tedaviyi temsil eder. Bu tedavi yönteminde damar yolundan verilen ilaç, hasarlı hücrelerin çoğalmasını engelleyerek kanserli hücrelerin yok edilmesini sağlar. İlk hedef olarak tümörün başladığı organdan vücudun diğer kısımlarına hastalığın nüksetmesini önlemektir. Kemoterapi hastanın sağlık durumu göz önüne alınarak diğer tedavi yöntemleri ile birlikte uygulanabilir. Bu kombine tedavi şeklinin uygulanması kararı, uzman hekim tarafından verilir.
Nasıl Uygulanır?
Kemoterapi tam teşekküllü hastane ortamında tıbbi onkoloji bölümünde, uzman hekim kontrolünde uygulanması gereken ciddi bir tedavi şeklidir. Kemoterapi ilaçları serum içine karıştırılarak damar yolundan dolaşıma verilir. Kemoterapi kanser türüne ve evresine göre bazı hastalarda evde ağızdan hap verilerek uygulanabilir. Kemoterapi bu uygulama şekillerinin yanı sıra, vücut boşluğu içinde yer alan bölgelere de gerekli durumlarda uygulanabilmektedir. Kemoterapi süresi ve sıklığı, kanserin türüne ve evresine göre değişiklik gösterir.
Yan Etkileri Nelerdir?
Kemoterapiden sonra bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bunlardan en sık karşılaşılanları bulantı, kusma, halsizlik, ağız içinde bir takım kızarıklık ve yaralar, ağız kuruluğu, iştah kaybı, nefes darlığı, boğaz ağrısı, ishal, kabızlık, anemi, saç dökülmesi, deri ve tırnaklarda yapısal değişiklik, vücudun farklı bölgelerinde morarma, ateş, enfeksiyon, cinsel isteksizlik ve kilo kaybıdır.
Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Kemoterapi alan hastanın bağışıklık seviyesi sağlıklı bir bireye kıyasla düşüktür. Bu sebeple kemoterapi alan hasta enfeksiyon riskine karşı korunmalıdır. Kalabalık ortamlardan olabildiğince uzak durmalıdır. Tedavi sürecinde evde hayvan besleyen hastalar oldukça titiz ve hassas olmalıdır. Kemoterapi alan bireyin kanı sağlıklı bireye kıyasla daha zor pıhtılaşmaktadır. Olası bir yaralanma durumunda kan kaybı daha fazla olacaktır. Kemoterapi tedavi sürecinde iken canlı aşılar yaptırılmamalı, günlük duş alımına özen gösterilmelidir.
Nasıl Beslenmek Gerekir?
Kemoterapi sürecinde hasta için en uygun beslenme tipi akdeniz beslenme tipidir. Katı yağ yerine bitkisel sıvı yağlar tüketilmeli, mevsiminde bol bol meyve sebze yenmeli, kırmızı et tüketimini kısıtlayıp daha çok beyaz et tüketimine yönelilmelidir. Süt ve süt ürünleri tüketmek, tahıl ve fındık, fıstık, badem gibi kuruyemiş olarak tanımlanan yağlı tohumları da tüketmek gerekir. Bu beslenme tipinde meyvelerin suyu yerine bütününün tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Kemoterapi sürecinde bol su tüketmek böbrekleri korumak açısından önemli bir detaydır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.