Keratokonüs Nedir?
Gözün saydam tabakası korneanın öne doğru koni şeklinde sivrileşmesi ve incelmesiyle oluşan ve ciddi görme azalmasına neden olan önemli bir göz hastalığıdır. Son yıllardaki teknolojik gelişmelerle birlikte tanısı kolaylaşmış ve toplumda görülme sıklığı artmıştır.
Keratokonüs'un ortaya çıkış nedeni bugün tam olarak bilinmemekle birlikte gelişiminde genetik yatkınlığın ve mekanik travmaların rol oynadığı bilinmektedir.Gözün aşırı ovalanması , göze uymayan sert gaz geçirgen kontakt lens kullanımı ve gözde sürekli tahrişe yol açan durumlar hastalığın ortaya çıkmasını ve ilerlemesini hızlandırır.
Hastalık genellikle ergenlik döneminde başlar, 20-35 yaş arasında ilerleme gösterir,40 yaşından sonra ise fazla ilerleme görülmez.
Keratokonüs Belirtileri Nelerdir?
Devamlı ilerleyen miyopi ve astigmatizma , gözlüğe rağmen görmenin bulanık olması , ışığa hassasiyetin artması. Genç bir kişide göz muayenesinde miyopi ve astigmatizma sürekli değişiyor ve artış gösteriyorsa,gözlükle de görme düzeyi tama çıkarılmıyorsa keratokonüsten şüphenilmelidir.Keratokonüs hastalığının erken tanı ve tedavisi, ilerde ortaya çıkabilecek ciddi görme sorunlarının önlenmesi açısından çok önemlidir.
''Pentacam '' adı verilen kornea topografi cihazı ile çok erken dönemde dahi keratokonüs'u saptayabiliyoruz.
Keratokonüs Tedavisi
Erken dönemde görmenin düzeltilmesi için gözlük ve kontakt lensler kullanıyoruz. Kontakt lensler hastalığın ilerlemesini durdurmaz, ama görmeyi düzeltir.Hastalık ilerliyorsa UV-Kornea Çapraz Bağlama (CCL:Cornea Cross-Linking) tedavisi uygulamaktayız. Damla anestezisi altında yapılan bu işlemde Ultraviyole A ışını ile korneanın kollagen yapısını güçlendirmeyi ve hastalığın ilerlemesini durdurmayı amaçlamaktayız.İşlem esnasında bu ışının göz merceklerine ve gözün derin dokularına zarar vermesini önleyen riboflavin de kullanılmaktadır.CCL tedavisi görmeyi düzeltmez , hastalığın ilerlemesini durdurur.Görmenin artırılması için ise işlemden 2 ay sonra keratokonüs'a özel; ortası sert ,kenarı yumuşak; melez (hibrid) kontakt lensler uygulamaktayız.Bu lenslerin orta-sert kısmı ile net bir görüş sağlanırken, etrafındaki yumuşak kısmı ile konfor sağlamaktadır.
Unutulmamalıdır ki keratokonüs zamanında tedavi edilmez ve ilerlemeye devam ederse korneada görmeyi kalıcı olarak bozan hasarlar, lekeler oluşturur.Bu durumda ise tek çözüm ne yazık ki kornea nakli ameliyatıdır.Bu nedenle keratokonüs'te erken tanı ve CCL tedavisinin zamanında yapılması çok önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.