Meme Kanseri
Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri her 8 kadından birinin yaşamını tehdit etmektedir. Meme kanseri, meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması ve tümöre dönüşmesi sonucu oluşmaktadır.
Belirtiler
Meme kanseri belirtileri arasında rastlanan en yaygın bulgunun memede sertliktir. Memede bir kitle ele geldiğinde, mutlaka araştırılması gerekmektedir. Memede kitle, meme başında çekilme, ciltte çekilme, memede portakal görüntüsü, ciltte kızarıklık ve meme başından akıntı gelmesi durumunda mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Memede kızarıklık, çukurlaşma, yumru oluşması, damarlarda belirginleşme, asimetrik görüntü de meme kanseri belirtileri arasında yer almaktadır.
Tanı yöntemleri
Hiçbir yakınması olmayan kadınların yıllık klinik muayene ve detaylı ultrason kontrollerini mutlaka yaptırması gerekmektedir. Kişinin aile öyküsü varsa 40 yaşında ya da yakınının kanser tanısı aldığı yaşa göre ilk referans mamografisini çektirmelidir. Meme dokusu yoğun olan kadınlarda ise kontrollere MR değerlendirmelerinin eklenmesi gerekmektedir. Eğer aile öyküsü yoksa 40 yaşında mamografi ve detaylı ultrason çekilmesi yeterli olacaktır. 40 yaş sonrasında kadınların ise her yıl mamografi ve ultrason çektirmeleri önerilmektedir.
Kendi kendine muayene
Meme kanserini önlemede ve erken tanıda kendi kendine muayenenin önemi çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Bu işlemin sırt üstü yatılarak yapılması önerilmektedir. Hangi meme kontrol edilecekse o kol başın arkasına koyarak diğer elin iki-üç parmak ucu ile memenin kontrolü sağlanır. Meme başı çevresinden başlayarak ve meme dokusuna hafifçe bastırarak saat yönünde parmak uçları ile kontrol edilerek memede kitle olup olmadığına bakılır. Her iki memede kontrol edildikten sonra koltuk altına da bakılması gerekmektedir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.