Pilonidal hastalık nedir?
Pilonidal hastalık, kalçalar arasındaki bölgede derinin kronik bir enfeksiyonudur. Pilonidal saç kökleri tıkandığında meydana gelir. Herkesin başına gelebilecek, ancak en çok gençler ve genç yetişkinler arasında yaygın olan yaygın bir durumdur. Erkeklerin pilonidal hastalığa sahip olma olasılığı kızlardan daha fazladır.
Pilonidal hastalığı olan bir çocuğun gelecekte tekrar hasta olma olasılığı yüzde 50'dir. Alanı temiz ve kuru tutmak için adımlar atmak ve uzun süre oturmaktan kaçınmak, tekrar oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Belirtiler ve Nedenler
Pilonidal hastalığın belirtileri nelerdir?
Pilonidal hastalığın ilk semptomu, özellikle otururken tipik olarak ağrıdır. Ağrının derecesi kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar otururken küçük bir ağrı hissedebilirken, diğerleri şiddetli ağrı hissedecektir.
Pilonidal hastalık genellikle parmakla bastırıldığında ağrıyan bir yumru veya şişmiş bölge olarak ortaya çıkar. İrin veya kan yumrudan akıyor olabilir veya olmayabilir. Bazı durumlarda, bir çocukta bir miktar drenaj olan ve ağrısız bir yumru olabilir. Alan enfekte olursa irin kötü kokar ve etrafındaki alan kırmızılaşıp hassaslaşabilir.
Semptomlar mide bulantısı, ateş ve halsizlik içeriyorsa hemen tıbbi yardım alın.
Pilonidal hastalığa ne sebep olur?
Pilonidal hastalık, kalçalar arasındaki kıvrımda tıkalı kıl foliküllerinden kaynaklanır. Her tür saç sorunlara neden olabilir, ancak en sıkıntılı olanı kaba, kalın saçlardır. Tıkanmış foliküller derinin derinliklerine doğru yırtılarak ciltte bir girinti veya çukur oluşturabilir. Deri altındaki tahriş devam ederse pilonidal sinüs veya trakt oluşabilir. Bu, saç ve diğer kalıntıların derinin altında dolaşmasına ve genellikle çukurun üzerinde bir yuva (bir nidus) oluşturmasına izin verir. Bu saç ve döküntü koleksiyonu enfekte olabilir ve bir apse oluşabilir. Şiddetli pilonidallerde birden fazla apse olması alışılmadık bir durum değildir.
Foliküllerin tıkanma ve yırtılma riskini artıran faktörler şunlardır:
Ailede pilonidal hastalık öyküsü
Uzun süre oturmak
Ata binme veya bisiklete binme gibi alan üzerinde uzun süreli baskı oluşturan faaliyetler
Kalın veya kaba vücut kılı
Sıkı kıyafetler
Fazla kilo
Yoğun terleme eğilim
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.