Medical Point App
Medical Point Mph App Store
İndir

Hastalıklar ve Tedaviler

Pterjiyum

Pterjiyum

Halk arasında "gözde et yürümesi- büyümesi” olarak adlandırılan pterygium ülkemizde oldukça sık görülen bir göz hastalığıdır. Özellikle de kuru ve sıcak iklimlerde yaşayan , açık havada çalışan ve güneşe ve toza fazla maruz kalan kişilerde daha sık görülür. Denizci, çiftçi gibi kişilerin korunmak için şapka ve güneş gözlüğü kullanmaları gerekir.

Göz beyazının üstünü örten zar şeklindeki konjunktiva dokusunda, genellikle de göz bebeğinin hemen iç kısmında oluşan, damarlı, çoğunlukla kızarık ve gözden kabarık üçgen şeklinde bir dokudur. Konjuntivada sınırlı kalmaz, kornea denilen gözün  önünde yer alan saydam tabakaya ilerleyerek yapışır. Korneanın üst tabakalarını bozarak astigmatizmaya ve korneada leke yaparak kalıcı görme bozukluklarına neden olabilir. Bu nedenle pterygium sadece estetik bir sorun olmayıp ilerlemeden tedavisi gerekir.

Tedavide pterygiumu cerrahi olarak çıkarmanın yanısıra, aynı seansda,nüksleri önlemek için, üst göz kapağının altından aldığımız ince, şeffaf zar gibi doku parçasını (konjunktiva grefti ) o bölgeye doku yapıştırıcıları kullanarak yerleştiriyoruz(Otogreftli pterygium ameliyatı).Dikiş kullanmıyoruz. Lokal anestezi altında yaptığımız bu ameliyatta dikiş yerine özel doku yapıştırıcısı kullandığımız için ameliyat sonrasında hastalarımızın batma, sulanma, kızarıklık şikayetleri dikişli ameliyata göre çok daha az olmakta ve ameliyat sonrası dönem konforlu geçmektedir. Bu teknikle nüks oranlarımız son derece düşük olup, başarı oranlarımız ve hasta memnuniyeti dikişli ameliyata göre çok daha yüksektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.