Medical Point App
Medical Point Mph App Store
İndir

Hastalıklar ve Tedaviler

Rektum Kanseri

REKTUM KANSERİ NEDİR?

Rektum kalın bağırsağın bitimine yakın kısmına verilen isimdir. Bu kısımdaki hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması ve birikmesi ile rektum kanseri meydana gelmektedir. Diğer bir tanımlama ile rektum kanseri; rektumdan köken alan kötü huylu tümör oluşumlarıdır ve kanlı dışkı, mukuslu dışkı, bağırsaklarda ağrı, gaz gibi semptomlarla kendini göstermektedir. Kolon kanseri ve rektum kanseri birlikte kalın bağırsaktan köken alan kanserlerdir ve kolorektal kanser olarak adlandırılır. Dört evreden oluşur. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür.

Belirtileri Nelerdir?

Rektum kanseri son aşamaya gelmeden önce çok çeşitli semptomlar vermektedir. Makatta kanama, dışkıda renk değişikliği, dışkıda mukus, uzun süren kabızlık, uzun süren ishal, bağırsaklarda aşırı gaz, dışkılama isteği ile tuvalete gitme fakat dışkı yapamama, sık tuvalete çıkma isteği, iştahsızlık, bağırsaklarda ağrı ve kramp, bağırsaktaki kanamaya bağlı anemi, anemiye bağlı baş dönmesi ve nabız artışı, tümörün büyümesiyle bağırsak tıkanması, tümörün büyümesi ile dışkıda şekil değişikliği ve kilo kaybı rektum kanserinin belirtileri arasında yer alır.

Nasıl Tanı Konur?

Rektum kanserinin tanısında hem girişimsel yöntemler hem de görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır. Rektal muayene, gaitada gizli kan testi (FOBT), fecal immünohistokimyasal test (FIT), Gaita DNA testi, fleksible sigmoidoskopi, Kolonoskopi ve BT kolonoskopi yöntemleriyle tanı konulabilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Rektum kanserinin tedavisi için kullanılan pek çok yöntem mevcuttur. Bu yöntemler cerrahi yöntemler ve diğerleri olarak ayrılmaktadırlar. Kemoterapi ve radyoterapinin  yanı sıra cerrahi yöntemler de uygulanır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.