Siroz Nedir?
Siroz, karaciğerin sağlıklı dokusunun skar dokusuyla yer değiştirmesi ve kalıcı hasar görmesiyle sonuçlanan ileri evre bir karaciğer hastalığıdır. Uzun süreli hastalık veya yaralanmalar, skar dokusunun oluşmasına yol açar. Sirozlu bir karaciğer hala çalışabilir, ancak skar dokusu organın düzgün çalışmasını engeller. Bu durumda karaciğerin metabolizma, kan pıhtılaşma faktörleri, protein üretimi, toksin ve ilaçların filtrelenmesi gibi işlevlerini yerine getirmesi zorlaşır. Siroz, kompanse ve dekompanse olmak üzere iki evreden oluşur. Aşırı alkol tüketme, obezite, uzun süreli devam eden hepatit B ya da hepatit C enfeksiyonu, ilaçlara gösterilen reaksiyonlar, karaciğerde biriken yağ, bazı otoimmün hastalıklar sirozu tetikleyebilir.
Belirtileri Nelerdir?
Karaciğerin fonksiyonel hücre sayısının azalmasına yol açan nedbe dokusu, zamanla artarak karaciğerin yapısında bozulmalara neden olur. Kandan gelen basınca karşı direncin artması, karaciğerin sertleşmesiyle sonuçlanır. Bu durum, kanın bağırsaklar ve dalak gibi organlarda birikmesine ve damar içi basıncının yükselmesine sebep olur. Sonucunda karaciğer yetmezliği belirtileri ortaya çıkar. İştahsızlık, kilo kaybı, mide bulantısı ve kusma, halsizlik ve yorgunluk, karnın sağ üstünde ağrı ve rahatsızlık hissi, ciltte kaşıntı, karında şişkinlik, bacaklarda ve ayaklarda ödem, kas kaybı ve güçsüzlük, idrar renginin koyulaşması, cinsel işlev bozuklukları, ciltte kolay morarma ve kanama eğilimi, göz aklarında ve ciltte sararma gibi belirtiler verir.
Nasıl teşhis edilir?
Rutin bir kontrol yaptırana kadar siroz hastaları genellikle bu durumu farketmeyebilirler. Sirozun tespiti kan testi ya da muayene aracılığıyla sağlanır. Ultrason ve diğer görüntüleme yöntemleriyle de siroz teşhisi koyabilir. Erken teşhis edilmesi durumunda kişi sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Bazı durumlarda altta yatan ortadan kaldırılırsa hastalık geri döner.
Nasıl tedavi edilir?
Tedavide karaciğerin ne kadar zarar gördüğü önemlidir. Eğer siroz alkole bağlı gelişmişse hastanın alkol tüketmeyi hemen kesmesi gerekir. Karaciğerdeki yağdan kaynaklı ise kilo vermesi gerekmektedir. Hepatit B ya da Hepatit C var ise ilaç tedavisi verilebilir. Karında su toplama, kanama gibi belirtiler uygun şekilde tedavi edilebilir. Son dönemde sirozun derecesi ciddi olması durumunda ise karaciğer nakline ihtiyaç duyulabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.