PERORAL KOLANJİOSKOPİ NEDİR?
Peroral kolanjioskopi, safra yolları ve pankreas kanalının direkt görüntülenmesine imkan sağlayan ileri endoskopik bir girişimdir. Safra yollarındaki şüpheli lezyonların daha yakından tanınmasına fırsat veren bir yöntemdir. Tek endoskopist tarafından yapılabilir. 3.2 mm ve 3.9 mm çapında esnek, 4 yöne doğru hareket edebilen bir endoskopun safra yoluna girmesi ile işlem yapılır.
PERORAL KOLANJİOSKOPİ TARİHÇESİ
Biliopankreatik ağacın doğrudan görüntülenmesini sağlamak amacıyla, 1970'lerde peroral kolanjiyoskopi tanımlanmıştır. Kullanıma ilk girdiği yıllarda "anne" duodenoskopu ve "bebek" kolanjiyoskobunu çalıştırmak için iki endoskopist gerektiren bir "anne-bebek" sistemi olarak tasarlanmıştır. 2015 yılında günümüzde kullandığımız dijital tek endoskopistin yapabileceği sistem geliştirilmiştir.
KİMLERE PERORAL KOLANJİOSKOPİ YAPILABİLİR?
Normalde safra yollarındaki taşlar Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreatografi (ERCP) yöntemi ile çıkarılabilir. Ancak bazı vakalarda bu yöntemle tüm taşlar çıkarılamayabilir. Peroral kolanjioskopi ise zor safra yolu taşlarının tedavisinde kullanılan elektrohidrolik veya lazer litotripsi, safra yollarındaki büyük veya yerleşimi zor taşları kırarak parçalamaya olanak tanır.
Peroral kolanjioskopi ile 1,5 cm'den büyük çapta taşlar, safra veya sistik kanalda gömülü taşlar, intrahepatik (karaciğer içi) yerleşimli taşlar, sert yapıdaki taşlar ve kanalın distalinde (kanalın ucunda) darlık bulunan vakalarda litotripsi yöntemleri kullanılarak taşların başarılı bir şekilde çıkarılması mümkündür.
Belirsiz safra yolu darlıkları (indetermine biliyer darlık) durumunda, darlık bölgesinin direkt kamera ile görüntülenmesi ve bu bölgeden biyopsi alınmasına olanak sağlar. Alınan biyopsi ile darlığın iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu yüzde 90 oranında doğrulukla tespit edilebilir, bu da safra yolu kanserlerinin doku tanısında önemli bir rol oynar. Aynı zamanda karaciğer nakli sonrası oluşan darlıkların değerlendirilmesinde de kullanılır ve bu bölgenin görülerek stentleme tedavisinin yapılmasına imkan tanır.
Safra yolu kanamalarında, kanama bölgesinin doğrudan görüntülenmesi sağlanarak müdahaleler yapılabilir. Ayrıca safra yollarına veya pankreas kanalına kaçan stentlerin endoskop ile görülerek çıkarılması da mümkündür. ERCP sonrası safra yollarında atlanmış veya çıkarılmamış taşların tespit edilip çıkarılmasına olanak tanır. Gebelerde ise radyasyon kullanmadan safra kanallarının görüntülenip taşların çıkarılmasını sağlar.
PERORAL KOLANJİOSKOPİ OLASI YAN ETKİLERİ
Peroral Kolanjioskopi’nin yan etkileri, Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreatografi (ERCP) ile benzerlikler göstermektedir. Bu yan etkiler arasında en sık görülenler pankreatit, kanama, delinme ve kolanjittir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.