Tiroid Hastalıkları
Tiroid bezi, nefes borusunun ön kısmında yer alan 25-40 gram ağırlığında şekli kelebeği andıran bir endokrin organdır. Boyutu küçük olmasına karşın salgıladığı hormonlar nedeni ile vücudumuz için önemli işlevlere sahiptir. Bu bezde yer alan hormonların düzensiz çalışması ise tiroide bağlı olarak bazı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Tiroid bezinin az veya aşırı hormon salgılaması ona bağlı olarak çalışan diğer organların da hızlı veya yavaş çalışmasına neden oluyor. Tiroid bezleri eğer az çalışıyorsa yani hipotiroidi durumunda; kilo alma, halsizlik, saç dökülmesi, unutkanlık gibi belirtiler gözükebiliyor.
Tiroid hormonların fazla çalıştığı hipertiroidi ise kendini çarpıntı, yüksek tansiyon, kilo kaybı, terleme, uykusuzluk gibi belirtilerle gösterebiliyor.
Tiroid bezinin hormonlarını salgılaması beynimizdeki hipofiz bezimizden salgılanan TSH (Tiroid Stimüle Edici Hormon) hormonu aracılığı ile olmaktadır. Beynimizden salgılanan bu hormon kan yolu ile tiroid bezine ulaşarak T3 ve T4 hormonlarının salgılanmasını uyarır. Bu hormonlar matabolizma düzenlemenin yanında bağışıklık sisteminin çalışmasında da büyük öneme sahiptir. Aynı zamanda kalp atış hızı ve vücut ısısını da ayarlamada rol oynar. Anne karnından itibaren büyüme ve gelişmeyi aynı zamanda zeka gelişimini sağlar.
Tiroid hastalıkları için risk faktörleri;
- İyottan fakir bölgelerde yaşayanlar
- Az iyot tüketenler
- Radyasyona maruz kalma
- Amiodaron, lityum, interferon gibi ilaçları kullananlar
- Ailesinde tiroid rahatsızlıkları bulunanlar
Hipertroidi durumunda belirtiler
- Çarpıntı
- Yüksek tansiyon
- Terleme
- Sinirlilik
- Huzursuzluk
- Sıcak ve nemli deri
- Sıcağa tahammülsüzlük
- Kilo kaybı (İştahın iyi olmasına rağmen zayıflama)
- Ellerde titreme
- Saçlarda incelme, kırılma ve dökülme
- Derinin incelmesi
- Geçmeyen ishal
- Göz bulguları (gözlerde büyüme)
- Parlak ışığa duyarlılık
- Uykusuzluk
- Adet düzensizliği, adet görememe
- Guatr (Tiroid bezinin büyümesi)
Hipotroidi durumunda belirtiler
- Halsizlik, çabuk yorulma, hareketlerde yavaşlık
- Depresif bir hal ve mutsuzluk
- Soğuk ortamlara tahammülsüzlük
- Ellerde ve ayaklarda ödem
- Terlemenin azalması
- Ses kısıklığı
- Kabızlık
- Anormal kilo artışı, iştah fazlalığı
- Unutkanlık, konsantrasyon azalması
- Erkelerde ergenlik gecikmesi
- Kadınlarda adet süresi ve sıklığının azalması veya yokluğu
TANI YÖNTEMLERİ
Öncelikle hekim tarafından fizik muayene yapılır. Kan testleri istenir. TSH, T3, T4 ve gerekirse tiroid antikorlarına bakılır. Tiroid bezinin yapısını görmek ve nodül araştırması için ultrasonografi ve gerekli durumda sintigrafi çekilir. Tüm bu işlemlerden sonra gereklilik durumunda biyopsi yapılabilir.
TEDAVİ
Tanı konduktan sonra tanıya yönelik ilaç tedavisi ya da gereklilik durumunda cerrahi tedavi önerilmektedir. Tiroid hastalarının belirli aralıklarla kontrollerini yaptırmaları büyük önem taşımaktadır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.