Medical Point App
Medical Point Mph App Store
İndir

Hastalıklar ve Tedaviler

Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu (Sarı Nokta Hastalığı)

YAŞA BAĞLI MAKULA DEJENERASYONU

Sarı Nokta Hastalığı

Gözün arkasında görmeyi sağlayan hücrelerin bulunduğu gözün ağ tabakası retina'nın merkezindeki ayrıntılı, keskin ve renkli görmeyi sağlayan hücrelerin bulunduğu bölgeye ''makula'' denilmektedir.Sarı nokta ise makula'nın tam ortasıdır.

Sarı nokta hastalığı genellikle 50-60 yaş üzerindeki kişilerde; genetik, yaşlanma, zararlı güneş ışınlarına aşırı maruz kalma, sigara içme ve dengeli ve yeterli beslenememe gibi nedenlerle makulada hasarlanma olması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.İlerleyicidir.Ciddi görme kayıplarına yol açabilir.

Belirtileri;görmede azalma, okumada güçlük, harflerin bozuk gözükmesi, renklerin soluklaşması, matlaşması, düz çizgilerin eğri, dalgalı görünmesi, görme alanının orta kısmında karanlık alanların oluşması,ilerleyince yüzleri tanımada güçlük.

2 tip sarı nokta hastalığı tablosu vardır;

1-Kuru tip (%90)

2-Yaş tip   (%10)

Kuru tipte; Hastalığın başlangıcında göz doktoru makulada ''drusen'' denilen sarı renkli oluşumları görür.Bunlar yavaş yavaş ilerleyerek  görme azalır.Kuru tipte sarı nokta hastalığının yaş tipe dönüşme riski her zaman, hastalığın erken evresinde bile vardır.

Amsler grid kareli kağıt testi erken tanı ve takip için bize yardımcı olur.Hastaların evde de yapabilecekleri  bu testte kağıt üzerindeki çizgilerde eğrilme, karelerde silinmeler görülmesi hastalığın ilerlediğini, ya da yaş tipe dönüştüğünü gösterir.Bu durumda acilen göz doktoruna başvurulması gerekir.

Yaş tip sarı nokta hastalığında makulada bazı anormal, yeni damarlar oluşur.Bu damarlardan sıvı sızıntısı (ödem) ve kanamalar olur.Bu da ani ve ciddi görme kayıplarına yol açabilir. Bu evrede tedavi ile ciddi ve kalıcı görme kayıpları önlenebilir.Tedavi  edilmezse ödem ve kanamalar  görme merkezinde izler (skar) bırakarak iyileşir ve makulada kalıcı hasarlar oluşur.Bu durumda kişiler baktıkları yerin ortasını görmez, yüzleri tanıyamaz, okuyamazlar.Kenardan görme ve ışık algılama ise devam eder.

Tanı için OKT (Optik Koherens Tomografi) ve FFA (Fundus Fluorescein Anjiografi) tetkikleri yapılır.Bu tetkiklerde retina katmanları içindeki sızıntı, ödem ve anormal damarlar görülür.

Tedavi kuru tipte; Hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilen vitaminler, mineraller , antioksidanlar ve omega3 yağ asidlerinden zengin besinler tüketmeleri ve lutein ve zeaksantin , çinko, omega3 yağ asidleri,E vitamini, C vitamini , resveratrol içeren besin takviyeleri  almaları hastalara önerilir.

Göz içi enjeksiyonlar yaş tip sarı nokta hastalığının tedavisinde bugün için geçerli , güncel tedavi yöntemidir. Göz içine enjekte edilen bu ilaçlar anti VEGF denilen ve makulada oluşan anormal damarları önleyen, gerileten ve ödemin ve kanamaların çekilmesini hızlandıran ilaçlardır.Böylelikle hastalık ilerlemez, görme korunur.Hatta bu enjeksiyonlarla görmenin % 40 lara varan oranlarda daha iyi bir düzeye çıkarılması da mümkün olabilmektedir.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medicalpoint Hastanesi göz hastalıkları kliniğinde göz içi enjeksiyonları ameliyathanede ,steril şartlarda yapılır. Basit, kısa süreli ve ağrısız bir işlem olup, tek dezavantajı bir çok kez göz içine enjeksiyon yapılması gereksinimidir. Komplikasyonları ise çok nadirdir.

Sarı nokta hastalığından korunmada sigara bırakılmalı, güneş gözlüğü kullanılmalı , dengeli ve yeterli beslenilmeli ve besin takviyeleri alınmalıdır.Sarı nokta hastalığı tanısı almış kişilerin evde kendilerini kareli kağıt testi ile kontrol etmeleri ve düzenli aralıklarla kontrol ve tetkiklerini yaptırmaları gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.