İçindekiler
- Bebeklerde Gribe Ne İyi Gelir? Bebeklerde Grip Belirtileri
- Bebekler Neden Grip Olur?
- Bebeklerde Gribe Ne İyi Gelir?
- Bebeklerde Grip Belirtileri Nelerdir?
- Bebeklerde Grip Kaç Gün Sürer?
- Bebeklerde Grip Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Bebeklerde Grip Nasıl Önlenir?
- Aşılama
- Hasta Kişilerden Bebeğin Uzak Tutulması
- Anne Sütü
Bebeklerde Gribe Ne İyi Gelir? Bebeklerde Grip Belirtileri
Grip sıklıkla soğuk algınlığı semptomları ile karıştırılsa da grip belirtileri daha ağrılı ve belirgindir.
Özellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösteren ateş, burun akıntısı, öksürük gibi belirtiler gösteren viral bir üst solunum yolu hastalığıdır. İnsanlar arasında bulaşıcılığı oldukça yüksektir. Bu sebeple bebeklerde de zaman zaman görülebilir. “Bebekler neden grip olur? Belirtileri nelerdir?”, “Bebeklerde grip nasıl tedavi edilir?” gibi soruların cevaplarını yazının devamında bulabilirsiniz.
Bebekler Neden Grip Olur?
Grip virüsü hasta kişilerin hapşırması ve öksürmesi yoluyla etrafa dağılan damlacıkların sağlıklı kişiler tarafından solunması yoluyla bulaşır. Bebeklerde grip de yine bebeklerin hasta bir kişi ile aynı ortamda bulunmaları durumunda ortaya çıkar. Herhangi bir zemine tutmuş olan virüslerin burun ve ağızla temas etmesiyle de hastalık görülebilir. Grip sağlıklı yetişkinlerde genellikle ölümcül sonuçlara yol açmasa da bebek, kronik rahatsızlığı olan bireyler ve yaşlılarda ağır seyredebilmektedir. Bu sebeple bebeklerde grip görüldüğünde bir an önce tedavi edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Tedavi edilmeyen grip 2 yaş altındaki çocuklarda zatürreye neden olabilir.
Ekim ve Mart ayları arasında daha sık görülen grip yılın farklı mevsimlerinde de daha az yoğun olarak ortaya çıkabilir. Önlem amacıyla 2 yaş üzerindeki bebekler ve aile üyeleri grip aşısı olabilir. Grip virüsü çok hızlı bir şekilde mutasyona uğradığında aşının koruyuculuğu bir yıl geçerli kabul edilir. Aşının her grip döneminde yenilenmesi gereklidir.
Bebeklerde Gribe Ne İyi Gelir?
Anneler bebeğim grip oldu, grip olan bebeğe ne iyi gelir diye düşünebilir. En doğru tedaviyi uygulayabilmek için bebeğin bir doktor tarafından muayene edilmesi uygun olacaktır. Doktor tarafından grip tedavisi için semptomları tedavi edici ağrı kesici ateş düşürücüler önerilebilir. Bazı durumlarda akciğerleri diğer bakterilere karşı korumak amacıyla antibiyotikler de reçete edilebilir. İlaç tedavisine ek olarak bazı önlem ve uygulamalar da gereklidir. Bebeğin su kaybının önüne geçmek amacıyla sık sık emzirilmesi veya biberon ile beslenmesi önemlidir. Burun temizliği ve bebeğin odasının sık sık havalandırılması bebeğin nefes alışının rahatlaması, hastalığın daha hızlı iyileşmesini sağlayabilir. Odadaki havanın ve bebeğin solunum yollarını kurumaması amacıyla hava temizleyiciler kullanılabilir veya bir kap içerisine konulan sıcak su odada bulundurulabilir. Bebeğin ateşini de kontrol altında tutabilmek için sık sık ölçmek tercih edilebilir.
Bebeklerde Grip Belirtileri Nelerdir?
Grip olan bebek yetişkinler gibi derdini anlatamadığı için ailenin belirtileri takip ederek bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Bebeklerde grip burun akıntısı, ateş gibi belirtilerle kendini gösterebilir. İlerleyen süreçte öksürük, ağrı, yorgunluk, huzursuzluk gibi belirtiler de semptomlara eklenir. Hastalığın rahatsız edici etkileri ve burun tıkanıklığı nedeniyle uyku sorunları yaşanabilir.
Bebeklerde diğer grip belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Burun akıntısı ve burun tıkanıklığı
- Öksürük
- Yüksek ateş
- Yorgunluk ve ağrı
- Huysuzluk
- Uykuya dalmada zorluk, sık sık uyanma
- Karın ağrısı, ishal
- Mide bulantısı, kusma
- Nefes almada güçlük
- İştahsızlık, yemeyi reddetme
Belirtilerin tamamı aynı anda görülmeyebilir. Aynı anda birden fazla belirti görülürse bir uzmana danışmak uygun olacaktır. Uzun süreli uyku, nefes darlığı, şiddetli ishal gibi ciddi semptomlar görüldüğünde zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna basvurulması gereklidir. Bu belirtilerin birkaçı bulunması farklı bir rahatsızlığın göstergesi de olabilir. Örneğin iştahsızlık, ateş ve ishal belirtileri gösteren bir bebek diş çıkartma döneminde de bulunuyor olabilir.
Bebeklerde Grip Kaç Gün Sürer?
Anneler bebek grip olursa hastalık ne kadar sürer, ne kadar sürede iyileşir gibi soruları merak ediyor olabilir. Yetişkinlerde grip tedavi edildiğinde veya tedavi olmaksızın 6-8 gün aralığında iyileşir. Ancak bebeklerde gribin tedavi edilmemesi hastalığın ilerlemesi, akciğer enfeksiyonu gelişimi gibi istenmeyen sorunlara yol açabilir. Bebeklerde grip 7 ila 10 gün arasında iyileşebilir. Hastalığın bulaşmasından sonraki 72 saat içinde genellikle bebeğin durumu ağırlaşır. Sonraki 2-3 günlük süreç içerisinde semptomlar gerileyebilir. Bebeğin bakımı, tedaviye başlama süresi, bağışıklık sisteminin güçlü olması gibi değişkenler hastalığın iyileşme sürecini etkiler. Bazı bebekler hızla toparlanırken bazılarının sağlıklı haline dönmesi birkaç gün sürebilir. Hastalık iyileşene kadar geçen süreçte bebeğin solunum durumu ve ateşin izlenmesi doğru olur. Burun temizliğinin sık sık yapılması önerilir.
Bebeklerde Grip Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bebeğin grip olmaması için tüm çaba harcanmasına rağmen bulaşma meydana geldiyse en kısa zamanda tedaviye başlanmalıdır.Bebek ve yaşlı hastalarda nadir de olsa ölüme yol açtığından dikkatli olunmalıdır. Bebeklerde grip teşhisi semptomların gözlenmesiyle sürüntü testi ile virüs tiplendirmesi yapılabilir. Hastalığın ilerlediği durumlarda kan testleri, röntgen çekimi gibi çeşitli testler de istenebilir.
Bebeklerde ilaç tedavisi için ağrı kesici, ateş düşürücü şuruplar ve antiviral ilaçlar sıklıkla tercih edilir. Hastalığın ilerlediği veya ilerleme potansiyeli görülen bebeklerde akciğerleri ikincil bakteri enfeksiyonları sırasında antibiyotikler tedaviye eklenebilir. Burun temizliği için tuzlu su solüsyonları veya serum solüsyonu kullanımı önerilebilir. Büyük bebeklerde öksürük şikayeti belirgin ise öksürük şurupları reçete edilebilir. İlaç tedavisinin yanı sıra bebeğin bakımını üstlenen kişinin ellerini sık sık yıkaması, bebeğin kullandığı ürünlerin temizlenmesi ve uyuduğu odanın havalandırılması gibi önlemler de alınmalıdır. Bilindiği üzere anne sütü bebeğin bağışıklığını güçlendirecek içeriğe sahiptir. Bebeğin hastalık sürecinde kendini daha hızlı toparlaması, bağışıklığının güçlendirilmesi için sık sık emzirilmesi önerilir.
Bebeklerde Grip Nasıl Önlenir?
Grip hastalığında ilk hedef bebeğin grip olmaması için gerekli önlemlerin alınmasıdır. Bebeğin grip olmaması için gerekli önlemlerin alınması daha doğru olacaktır. Hasta kişilerle olan temasın en aza indirgenmesi, hasta kişilerin bebeğin yanında bulunduğu süre içinde maske kullanması tercih edilebilir. Bebekle birebir temas halinde olan kişilerin önlem olarak aşılanması düşünülebilir. Bebeklerde gribin önlenmesi için uygulanabilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
Aşılama
Ortada henüz bulaşma tehdidi yokken bebekle aynı evde yaşayan kişilerin önlem olarak grip aşısı olmaları tercih edilebilir. Yenidoğan bebekler en sık anneyle temas halinde olduğundan annenin aşılanması bulaşın önlenmesi için önemlidir. Aynı evde birçok kişinin yaşadığı evlerde bebeğin aşılanması düşünülebilir. Grip virüsü sık mutasyon geçirerek başkalaşır. Bu sebeple grip aşılarının her yıl tekrarlanması gereklidir.
Hasta Kişilerden Bebeğin Uzak Tutulması
Grip olan bireylerle bebeğin temasının en aza indirilmesi uygun olacaktır. Ev halkından biri veya bebeğin bakımını üstlenen kişi hastalandı ise maske kullanımı, ortak alanların sterilize edilmesi gibi önlemlerin alınması gereklidir. Öksürme, hapşırma gibi durumlarda kolun iç kısmına ağzın kapatılması veya bir peçete ile ağzı kapatmak virüs partiküllerinin havaya saçılmaması için uygulanabilir. Evin sık sık havalandırılması, ellerin bebeğe temas etmeden önce mutlaka yıkanması gereklidir. Bebeği beslemek için kullanılan biberon ve ekipmanlar bebeğe zarar vermeyecek bir temizleyici yardımıyla temizlenerek kullanılması önerilir.
Anne Sütü
Bebeğin beslenmesi ve korunması için gerekli vitamin ve mineraller anne sütü içerisinde bulunur. Anne sütü içeriğindeki bileşenler sayesinde bebeğin bağışıklığını yükselterek hastalıklara karşı korunmasını sağlar. Bu duruma herhangi bir engelin bulunmaması halinde bebeğin anne sütü ile beslenmesi teşvik edilmelidir.
Kaynakça:
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.