Medical Point App
Medical Point Mph App Store
İndir

Sağlık Rehberi

Bebeklerde Kasık Fıtığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kasık fıtığı, bebeklerde sıkça karşılaşılan ve doğuştan var olabilen bir sağlık sorunudur. Bu durum, genellikle erkek bebeklerde daha yaygın görülmekle birlikte, kız bebeklerde de ortaya çıkabilir. Karın içerisindeki organların veya dokuların, karın duvarındaki zayıf noktadan dışarı doğru çıkmasıyla kendini gösteren sorun, yer aldığı bölgeden dolayı kasık fıtığı olarak adlandırılır. 

bebeklerde-kasık-fıtığı

Bebeklerde Kasık Fıtığı Nedir?

Kasık fıtığı, bebeklerde sıkça karşılaşılan ve doğuştan var olabilen bir sağlık sorunudur. Bu durum, genellikle erkek bebeklerde daha yaygın görülmekle birlikte, kız bebeklerde de ortaya çıkabilir. Karın içerisindeki organların veya dokuların, karın duvarındaki zayıf noktadan dışarı doğru çıkmasıyla kendini gösteren sorun, yer aldığı bölgeden dolayı kasık fıtığı olarak adlandırılır. 

Normalde doğumdan önce, karın duvarı tamamen kapanır ve organlar karın bölgesinin içerisinde kalır. Ancak bazı bebeklerde, kapanma süreci tam olarak gerçekleşmediği için, kasık bölgesinde az da olsa açıklık kalır. Bağırsaklar veya diğer karın içi dokular da mevcut açıklıktan dışarı doğru çıkarak kasık fıtığının yaşanmasına sebebiyet verir. Doğum sırasında yaşanan bazı komplikasyonlar ya da annenin zorlu gebelik süreci, kasık fıtığı görülme riskini artırabilir.

Bebeklerde Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Kasık fıtığı hastalığı ebeveynler veya doktorlar tarafından, dışarıdan bakıldığında bile fark edilebilir belirtilerle kendini gösterir. Ancak bebeğin genel sağlık durumu ve fıtığın düzeyine bağlı olarak, belirtiler çeşitlilik gösterebilir. İşte bebeklerde kasık fıtığının en sık rastlanan belirtileri:

Kasık Bölgesinde Şişlik

Kasık bölgesinde meydana gelen şişlik, en yaygın belirtiler arasında gösterilir. Genellikle bebekler ağladığında, öksürdüğünde veya ıkındığında şişlik belirginleşir, rahatladığında ise kaybolur. Yumuşak forma sahip şişlik, dokunulduğunda rahatlıkla hissedilebilir. Bazı durumlarda skrotuma (testis torbası) doğru ilerleyerek, o bölgenin de şeklini değiştirebilir.

Bebeğin Rahatsızlık Veya Huzursuzluk Göstermesi:

Özellikle fıtığın sıkıştığı anlarda, bebekler ekstra huzursuzluk sergileyebilir. Böyle durumlar yaşandığında, bebekler sürekli biçimde ağlar ve rahatlama süresi oldukça zorlaşır. Ayrıca beslenme düzeninde bozulmalar, iştahsızlık ya da uyku düzensizlikleri de gözlemlenir.

Şişkinliği Kalıcı Hale Gelmesi:

Fıtık, başlangıç aşamasında yalnızca belirli durumlarda ortaya çıkarken, ilerleyen süreçte kalıcı hale gelebilir. Yani, bebek rahat hissetse bile, şişlik yok olmadığından dolayı sürekli fark edilir. Bu durum, fıtığın ilerlediğinin ve daha ciddi komplikasyonların da habercisi olabilir.

Şişlikte Renk Değişikliği:

Mevcut şişlik, normalde cilt rengine yakın görünümdeyken, fıtığın sıkıştığı anlarda bölgede renk değişikliği meydana gelebilir. Kızarıklık, morarma ya da ten renginde solukluk, acil müdahale gerektirir.

İdrar Yapma Güçlüğü:

Erkek bebeklerde kasık fıtığı skrotuma kadar ilerleyebildiği için idrar yollarını etkileyebilir. Dolayısıyla idrar yapma güçlüğü, ağrılı idrar ya da idrarda azalma gibi kasık fıtığı zararları gözlemlenir.

bebeklerde-kasık-fıtığı-nedir

Bebeklerde Kasık Fıtığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bebeklerde kasık fıtığının tedavisi, cerrahi müdahale gerektirir. Çünkü, fıtık kendi kendine veya ilaçla iyileşmez. Dolayısıyla, teşhis konulduğunda hızlı şekilde cerrahi tedavi planlanır. Cerrahi müdahale öncesinde, sıkışma riski ve bebeğin genel sağlık durumu da detaylı biçimde değerlendirilir.

Kasık fıtığı ameliyatı, bebeklerde yaygın şekilde uygulanan cerrahi işlemler arasında gösterilir ve kısa süre içerisinde tamamlanır. Ameliyat sırasında cerrah, kasık bölgesindeki şişliği oluşturan fıtık kesesini dikkatlice bularak, karın duvarındaki açıklığı onarır. Daha sonra kese, karın boşluğuna itilerek mevcut açıklık dikişlerle kapatılır.

Laparoskopik cerrahi minimal invaziv yöntem olup, kasık fıtığı tedavisi sırasında tercih edilebilir. Bu yöntemde, karın duvarına küçük kesikler açılarak içeriye ince bir kamera ve cerrahi aletler yerleştirilir. Kamera yardımıyla, fıtık bölgesi net biçimde görüldüğü için onarım kısa sürede gerçekleşir.

Kasık fıtığının sıkıştığı zaman (inkarserasyon), acil cerrahi müdahale gerekir. Çünkü sıkışan fıtık, kesedeki organların kan dolaşımını bozularak zarar görmesine yol açar. Acil durumlarda cerrah fıtık kesesini açarak, sıkışmış organları hızla serbest bırakmayı amaçlar. Fıtığın sıkışmasına bağlı gelişebilen ciddi komplikasyonları önlemek açısından, acil cerrahi müdahale hayati düzeyde önem taşır.

Bebeklerde Kasık Fıtığı Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kasık fıtığı ameliyatı sonrası, bebeklerin iyileşme sürecinde dikkatli davranılması gereken bazı detaylar bulunur. İlk olarak, ameliyat bölgesinin temiz ve kuru tutulması önerilir. Ayrıca enfeksiyon riskini azaltma konusunda, doktorun önerdiği pansuman veya bakım talimatlarının harfiyen uygulanması önem arz eder.

Bazı aktivitelere de sınırlama getirmek gerekebilir. Örneğin bebeklerin ağır nesnelere yönelmesinin önüne geçmek ya da ameliyat bölgesini zorlayabilecek hareketlerden uzak tutmak, alınabilecek en etkili tedbirler arasında bulunur. Aynı zamanda, bebeği bir noktadan başka alana taşırken de, herhangi bir aksilik yaşanmaması adına son derece titiz hareket edilmelidir.

Ameliyat sonrası dönemde bebek düzenli biçimde gözlemlenerek, anormallik fark edildiğinde vakit kaybetmeden ilgili doktora başvurmak yaşanabilecek riskleri minimum seviyede tutar. Özellikle kasık bölgesinde yeniden şişlik oluşumu, kızarıklık ya da akıntı gibi belirtiler varsa, enfeksiyon belirtisi olabileceğinden dolayı acil tıbbi müdahale gerektirebilir.

Bebeklerde Kasık Fıtığına Hangi Bölüm Bakar?

Kasık fıtığının tanısı, takibi ve tedavisi aşamalarında farklı tıbbi disiplinler işbirliği içinde çalışarak, sürecin hız kazanması sağlanır.

İlk başvurulması gereken ve en önemli tıbbi bölüm çocuk cerrahisidir. Çocuk cerrahları, bebeklerin veya çocukların cerrahi problemleri konusunda uzmanlaşmış hekimlerden oluşur. Dolayısıyla çocuk cerrahları tarafından klinik muayene ya da gerektiğinde görüntüleme yöntemleri ile kasık fıtığı tanısı konulur.

Bebeklerde Kasık Fıtığına Ne Zaman Acil Müdahale Gerekir?

Genellikle rutin cerrahi müdahale ile tedavi edilen kasık fıtığı, bazı durumlarda acil müdahale ihtiyacı doğurabilir. Bu durum, fıtığın sıkışması ya da boğulması olarak adlandırılır. Fıtık boğulması, bağırsakların yanı sıra diğer karın içi dokuların fıtık kesesi içinde sıkışarak, bölgede kan akışının kesilmesi durumunu ifade eder. Hem son derece acil hem de tehlikeli komplikasyonlar arasında gösterilen sıkışma sonucunda ise karın içi organlar kangrene gidebilir.

Fıtık boğulması belirtileri arasında, kasık bölgesinde aniden oluşan şiddetli ağrı, şişlikte artış, kızarıklık ve bebeğin geçmeyen huzursuzluk hali gösterilir. Ayrıca bebekte kusma, beslenme reddi ya da karında gerginlik gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Dolayısıyla herhangi bir belirti ile karşılaşıldığında, hekime başvurarak hızlı biçimde cerrahi müdahale için hastaneye gidilmesi önerilir. 

Eğer fıtık kesesi içerisindeki organlarda, özellikle bağırsaklarda hasar olduğu değerlendiriliyorsa, yine acil müdahale gündeme gelebilir. Çünkü hasar gören organlar, ciddi enfeksiyonların yanı sıra riskli komplikasyonlara yol açabilir. Genellikle fıtığın uzun süre sıkışık kalması sonucu gelişen organ hasarı, bebeklerde şiddetli ağrı, karın bölgesinde sertlik ve cilt renginde değişiklikler ile birlikte kendini gösterir.

Erken teşhis ve uygun cerrahi müdahale ile başarılı şekilde tedavi edilen kasık fıtığında, ebevenylerin dikkatli davranarak şüpheli durumlarda uzman hekimlere başvurmaları süreci kolaylaştırır. İhmal ya da dikkatsizlik sonucunda ise, geri dönüşü olmayan ciddi komplikasyonlarla karşılaşma ihtimali artar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.