İçindekiler
İmmünoterapi Nedir?
Vücudun yabancı maddelere karşı savunmasını üstlenen bağışıklık sistemi akyuvarlar, lenf bezleri, dalak vb. yapılardan oluşur. Esas olarak bu yapılar enfeksiyon, çeşitli hastalıklar ve kanser gelişimine karşı etkinlik gösterebilir. Bağışıklık sistemi organlarından üretilen hücre ve enzimler aracılığıyla vücuttaki yabancı veya hatalı hücreler hızlı bir şekilde tespit edilir ve ortadan kaldırılır. Bu sayede birçok kanser tipinin gelişmesi ve büyümesi önlenebilir. Bağışıklık hücreleri tümörlerin içinde veya çevresinde konumlanabilir. Tümörü infiltre eden lenfosit hücreleri birer bağışıklık yanıtı olarak gösterilebilir. Ancak bağışıklık sistemi zayıfladığında ve kanser hücrelerinden bağışıklık hücrelerine engelleyici sinyaller üretildiğinde kanser gelişebilir.
Kansere karşı bağışıklık sisteminin desteklenmesi birtakım tedavi yöntemlerini ortaya çıkarmıştır. İmmünoterapi bu tip tedavilerdendir ve kansere karşı bağışıklık sisteminin daha etkili yanıt vermesine yardımcıdır. Özellikle bazı kanser türleri için standart tedavi seçeneği immünoterapidir. İmmünoterapi birkaç farklı türe ayrılabilir. Bu türler farklı şekilde yürütülebilir ancak esas olarak aynı amaçlara sahiptir. İmmünoterapi tek başına uygulanabildiği gibi komine yöntem olarak da tercih edilebilir. Kombine tedavi diğer kanser tedavileri (kemoterapi, radyoterapi vb.) ile paralel olarak immünoterapinin yürütülmesi şeklinde açıklanabilir.
İmmünoterapi Hangi Kanser Türlerinde Uygulanır?
Yapılan araştırmalar sonucu birçok kanser tipinde immünoterapi tedavisinin etkili olduğu saptanmıştır. İmmünoterapi tedavisi genel olarak şu kanserlerde tercih edilebilir:
- Meme kanseri
- Mesane kanseri
- Kolorektal kanser
- Serviks (rahim ağzı) kanseri
- Özofagus (yemek borusu) kanseri
- Baş ve boyun kanserleri
- Karaciğer kanseri
- Akciğer kanseri
- Lenfoma
- Lösemi (kan kanseri)
- Cilt kanseri
- Sarkom (yumuşak doku kanseri)
- Mide kanseri
- Multipl myeloma
- Böbrek kanseri
- Prostat kanseri
Halen birçok kanser tipinde immunoterapi araştırmaları devam etmektedir ve her geçen gün yeni tedavi ajanları keşfedilmektedir.
İmmünoterapi Kimlere Uygulanabilir?
İmmünoterapi adaylarının belirlenmesi için birtakım biyobelirteçlere ve testlere ihtiyaç duyulabilir. Bu durumun nedeni bazı bireylerde immünoterapinin vücut tarafından desteklenip desteklenmediğini öğrenmektir. Bireylerin kanser tipi, evresi, biyokimyasal ve fiziksel belirteçleri ile immünoterapi uygunluğu değerlendirebilir. Tüm kanser türleri immünoterapi için uygun olmayabilir. Ancak bazı vakalarda ana tedavi olarak tercih edilebilir. Bu kapsamda tek başına veya kombine olarak immünoterapi tedavisinin uygunluğu tespit edilmelidir.
İmmünoterapi Nasıl Uygulanır?
İmmünoterapinin uygulanış biçimi farklı şekillerde olabilir. Genellikle damar yoluyla infüzyon şeklinde verilen immünoterapi bir döngü içinde alınır. Haftalık veya aylık bir döngü sona erdiğinde dinlenme süreci başlar. Bu süreç boyunca vücutta sağlıklı hücrelerin çoğalması ve onarımına zaman tanınabilir.
İmmünoterapi Tedavisi Ne Kadar Sürer?
İmmünoterapi tedavisinde her seans yaklaşık 30 ila 90 dakika sürebilir. Genellikle damar yoluyla uygulanır. Kanser semptomları hafiflemeye başladığında veya ilaçların yan etkileri ortaya çıktığında diğer dozlar uygulanmaya devam eder. Yaklaşık her iki veya üç haftada bir doz verilebilir. Bazı vakalarda kanser belirtilerinin ortadan kalkması ve iyileşme süreci bir yıl veya daha fazla olabilir.
İmmünoterapi Tedavisinin Kemoterapiden Ne Farkı Var?
Kemoterapi ve immünoterapi kanser vakalarında yaygın olarak söz edilen tedavi türleridir. Bu durum immünoterapi ile kemoterapi arasında var olan farkların merak edilmesine yol açabilir. Kemoterapi ve immünoterapinin başlıca farkları şu şekilde listelenebilir:
- Kemoterapi doğrudan kanserli tümör hücrelerine etki eden bir tedavidir. Ancak immünoterapi vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek harekete geçirir.
- Kemoterapi kanser için standart bir tedavi seçeneğidir. Ancak immünoterapi her kanser için standart bir tedavi seçeneği değildir.
- Kemoterapinin yan etkileri hem kanserli hücrelerde hem de sağlıklı vücut hücrelerinde görülebilir. Ancak immünoterapinin yan etkileri bağışıklık sisteminin aşırı uyarılması şeklindedir.
- Tedavi süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ancak immünoterapi kemoterapiye kıyasla daha uzun sürme eğilimindedir.
- İmmünoterapi bağışıklık sistemini etkilediğinden vücut hücrelerinin kanseri tanıma ve hatırlama özelliği bulunur. Bu durum kanserden uzun süreli bir koruma meydana getirebilir.
İmmünoterapinin kişiye uygun olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla bazı test ve tetkiklerin sağlanması gerekir. Size en uygun kanser tedavisi için doktorunuza başvurunuz.
Kaynakça:
https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/immunotherapy
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/treatment/immunotherapy/what-is-immunotherapy
https://www.cancerresearch.org/immunotherapy-by-cancer-type
https://www.webmd.com/cancer/immunotherapy-different-cancers
https://www.cancercenter.com/community/blog/2021/01/immunotherapy-cancer#Q5
https://memoinoncology.com/wclc-2016/who-is-a-candidate-for-immunotherapy/
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.