Medical Point App
Medical Point Mph App Store
İndir

Sağlık Rehberi

İshal Vakaları Arttı, Uzmanı Uyardı

İshal Vakaları Arttı, Uzmanı Uyardı

İEÜ Medical Point Hastanesi Acil Servis Uzmanı Prof. Dr. Ersin Aksay, son günlerde ishal şikayetiyle acil servise başvuran hastalarda artış olduğunun altını çizdi. Aksay, “Son bir aydır ishal vakalarında artış görüyoruz. İshali 3-4 günden fazla süren kişiler sağlık kuruluşlarına başvurmalı.” dedi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Acil Servis Uzmanı Prof. Dr. Ersin Aksay, yaklaşık son 1 aydır ishal vakalarında ciddi bir artış olduğunu söyledi. Aksay, “Son bir ay içerisinde bir artışla karşı karşıyayız. Çoğu hastamızın başvuru şikayeti ishal. Bunun yanı sıra bazı hastalarda bulantı, kusma, yüksek ateş görülüyor. Ateşi yüksek olan hastalarda yaygın kas ve kemik ağrıları da olabiliyor. Uzamış ishal vakalarında ise sıvı kaybına bağlı olarak yorgunluk ve halsizlik belirtileri ortaya çıkıyor. Hastalıkların çoğunun viral hastalıklar olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

Hastalık süresinin uzaması durumunda kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiğine vurgu yapan Aksay, “Sistemik hastalığı olan ileri derecede yaşlı kişilerde, ishali uzamış olan kişilerde, kemoterapi alan bireylerde, diyabetik, böbrek yetmezliği olan bireylerde sıvı kayıplarına bağlı akut böbrek yetmezliği ortaya çıkabiliyor. Bu hasta gruplarının mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurması lazım. Bunun dışında ishal süresinin uzadığı vakalar; yani normalde viral hastalıklarda ishal süresini 2-3 günle sınırlarız. Ancak bu süre 3-4 günden daha fazla sürüyorsa, ishalde kan varsa, ateşleri varsa, aşırı bulantı-kusmaya bağlı alımları azalmışsa bu hastanın mutlaka tetkik edilmesi lazım.” diye konuştu.

‘EL HİJYENİ ÇOK ÖNEMLİ’

Hastalıkla mücadele konusunda da önemli tavsiyeler veren İEÜ Medical Point Hastanesi Acil Servis Uzmanı Prof. Dr. Ersin Aksay, “Dışarıdan tüketilen yiyecekler konusunda dikkatli olmak, özellikle su kaynağından emin olmadığımız yerlerde yaş sebze ve meyve tüketiminden kaçınmak önemli. Kümes hayvanlarına ait gıdaların ise iyi pişirilmesi ve zamanında tüketilmesi gerekiyor. Dışarıdan yenilen çiğ sebzeler, özellikle salatalar, risk taşıyabilir. Bu nedenle, bu dönemde bu tür yiyecekleri tüketirken dikkatli olunmalı. İshal olan bireylerde el hijyeni de çok önemlidir. Bu durumda dikkat edilmesi gereken diğer hususlar, hastaların sıvı tüketimini artırması, yağlı gıdalardan kaçınması ve sindirimi kolay gıdalara yönelmesidir.” ifadelerini kullandı.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.