Medical Point App
Medical Point Mph App Store
İndir

Sağlık Rehberi

Kilo Nasıl Alınır?

nasıl-kilo-alınır

Kilo Nasıl Alınır?

İdeal kiloda olamama, pek çok kişinin sorun yaşadığı bir durumdur. Kimileri, yüksek kilo sorunu yaşarken kimileri ideal seviyenin altında kalan kilolarını artırma ihtiyacı duyar. Sağlıklı bir yaşam için insan bedeniniz vücut kitle indeksiyle (VKİ) belirlenen sınırlarda bir kütleye sahip olması önerilir. İdeal seviyenin altında olan kilo da yüksek kilo gibi çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilir. Kilosu olması gerekenden daha düşük olan kişilerin vücut ağırlıklarını ve VKİ değerlerini artırmaları için sağlıklı yöntemlere yönelmesi tavsiye edilmektedir.

Düşük kilo genel olarak sağlıklı bir durum zannedilse de ideal aralığın altında bir kiloya sahip olan kişiler çeşitli sağlık riskleriyle karşılaşabilir. Aşırı zayıf kişiler; anemi, dikkat bozukluğu, halsizlik, tansiyon sorunları gibi pek çok problem yaşayabilir. Bu gibi problemlerden korunmak için sağlıklı bir şekilde kilo alımı önerilmektedir. Hedefe ulaşırken doğru bir beslenme ve spor programı uygulanması büyük önem taşır. Kilo alma süreci kontrolsüz ve sağlıksız bir şekilde gerçekleştiğinde; obezite, iç organlarda yağlanma, kalp ve damar rahatsızlıkları gibi riskler görülebilir. Bu sebeple kilo almak isteyen kişilerin dengeli bir beslenme programı uygulamasında bir beslenme uzmanı gözetiminde gerçekleştirmesinde fayda vardır.

Sağlıklı Kilo Nasıl Alınır?

Sağlıklı bir şekilde kilo almak için ilk olarak aşırı zayıflığa neden olan faktörlerin tespit edilmesi gerekir. Kimi zaman aşırı zayıflık çeşitli sağlık problemlerinden kaynaklanabilir. Bu durumda ilk olarak söz konusu rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekir. Ancak aşırı zayıflık durumu herhangi bir sağlık probleminden kaynaklanmıyorsa, iştahsızlık ya da yüksek metabolizma hızı gibi faktörlerden söz konusu olabilir. Kişinin aşırı hareketli bir hayat tarzı yaşaması da tükettiği kaloriden fazlasını yakmasına sebep oluyor olabilir. Bu gibi durumlarda kişinin günlük yaktığı ve tükettiği kalori miktarlarını öğrenmesi ve yaktığından daha fazla kaloriyi sağlıklı gıdalar aracılığıyla tüketmesi gerekir. Kişinin bu bilince ulaşması için de mutlaka bir beslenme uzmanından destek alması önerilir.

Hangi Durumlarda Kilo Alınması Gerekir?

Vücut ağırlığının yetersiz seviyede olması; hayat kalitesinin düşmesine ve sağlık risklerinin oluşmasına sebep olabilir. Bu gibi riskler taşıyan kişilerin mutlaka ilgili hekim ve beslenme uzmanı tarafından teşhis edilmesi, akabinde sağlıklı bir şekilde kilo alması önerilir. Uzman hekimlerin kilo almayı önerdiği durumlardan bazıları şunlardır:

  • Kişinin halsizlik, baş dönmesi, göz kararması, fenalaşma gibi durumlar yaşayacak kadar zayıf olması,
  • Hamilelik öncesi anne adayının vücut kitle endeksinin ideal seviyenin altında olması,
  • Kemoterapi, radyoterapi gibi ağır tedavilerden önce hasta adayının çok zayıf olması,
  • Benzer tedaviler sebebiyle hastaların aşırı seviyede kilo vermesi,
  • Ağır hastalıklar sonrasında kişinin aşırı zayıflaması,
  • Depresyon, yas, travma sonrası stres bozukluğu gibi psikolojik sorunların kişinin kilosunda önemli seviyede düşüşe yol açması,
  • Ağır ameliyatlar geçirecek kişilerin aşırı zayıf olması gibi durumlarda, sağlıklı yöntemler kullanmak şartıyla kilo almak gerekebilir.

Kilo Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kilo alırken dikkat edilmesi gereken en önemli adım hızlı kilo almak için sağlığa zararlı etkileri olan aşırı şekerli, nişastalı ve yağlı yiyecekler tüketmemektir. Fast food grubu yiyecekler, gazlı içecekler, yapay tatlandırıcı içeren paketli gıdalar ve benzeri yiyecekler, vücut ağırlığınızı hızlı bir şekilde artırabilmektedir ancak beraberinde çok ciddi sağlık sorunlarını da getirebilmektedir. Bu gibi gıdalardan uzak durarak kilo alıyor olmanız sizleri hastalık yaşama riskine karşı korur. Sağlıklı bir şekilde kilo alma önerileri ise şu şekildedir:

  • Protein, karbonhidrat, tahıl, lifli gıda, yeşil yapraklı sebze, meyve gibi besinler dengeli bir biçimde tüketilebilir.
  • Günlük öğün sayınızı 5-6 civarına çekerek kalori alımı hızlandırılabilir.
  • Doğal yağlar ilave edilmiş yiyecekler tüketerek sağlıklı bir şekilde kalori alınabilir.
  • İştahsızlık sorunu yaşanması durumunda doktorunuzun onaylayacağı iştah açıcı gıda takviyeleri kullanılabilir.
  • Öğünlerde çorba, ayran, cacık gibi sıvılara yer vermekten kaçınılabilir, daha yüksek kalorili yiyeceklere yönelinebilir.
  • Kas kütlesini artıracak egzersizler yapılarak vücut ağırlığı arttırılabilir.
  • Herhangi bir sağlık sorunu bulunmaması durumunda üzüm, karpuz, kavun, muz, incir gibi glisemik indeksi yüksek meyveler tüketilebilir.
  • Beslenme planı yağlı tohumlarla zenginleştirilebilir. Böylece hem sağlıklı yağları daha fazla tüketilerek kilo arttırılabilir hem de zararlı yağlardan korunulabilir.
  • Kilo alma tüketilecek süt ve süt ürünleri doğal ve tam yağlı tercih edilerek kilo alma süreci hızlandırılabilir.
  • Her öğünde tüm besin gruplarından yiyeceğe yer vererek dengeli bir şekilde kilo alınabilir.
  • Kilo alma sürecinde sağlığı korumak önemlidir. Vücudu aktif tutarak ve sindirim sistemi sağlığına dikkat ederek çeşitli hastalık risklerinden korunmak mümkündür.

Kimlerin Kilo Alması Gerekir?

Kilo almak yalnızca aşırı zayıflığın sağlık açısından risk taşıdığı durumlarda uzmanlar tarafından gerekli görülürse önerilir. Bu sebeple de kilo alma kararının uzman gözetiminde alınmasında yarar bulunur. Zayıf görünümünden memnun olmayan kişiler ise daha iyi bir görünüm elde etmek için kilo almak isteyebilir. Bu durumdaki kişilerin sağlık açısından yağ kütlesi yerine kas kütlesi arttırması doğrudur. Bedenin ihtiyacı olmadığı halde yağ kütlesinin artması sağlığı tehlikeye atabilir. Kas kütlesini artırmaya odaklanmak hem sağlığı koruyabilir hem de vücut hacmini genişletilerek daha iddialı bir görünüm elde edilebilir.

Bölgesel Olarak Kilo Almak Mümkün Mü?

Hızlı kilo alma konusunda araştırma yapan kişiler bölgesel olarak da kilo almanın mümkün olup olmadığını merak eder. Kilo almak bütüncül bir süreç olduğundan alınan kilolar vücuda büyük oranda eşit bir şekilde dağılır. Kişisel olarak bazı bölgeler diğerlerine nazaran kilo almaya daha müsait olabilir. Örneğin bazı kişiler kilo aldıklarında ilk olarak kalçalarında ya da yüzlerinde dolgunluk fark edebilir. Bu durum metabolizmanın farklı özelliklerinden kaynaklanır ve kontrol edilemeyebilir. Bununla yanında kilo alma sürecinde ince kalmasını istenilen bölgeleri özel egzersizlerle çalıştırmak mümkündür. Örneğin karın ya da kalçadan alınan kiloların fazla olmasını istemiyorsanız bu bölgelere özel egzersizler yaparak alınan kilonun hedeflediğiniz noktalarda daha az birikmesini sağlayabilirsiniz.

sağlıklı-kilo-erkek-kadın

Kadın Veya Erkek Nasıl Kilo Almalı?

Kadın ve erkek metabolizması birbirinden oldukça farklıdır. Her iki cinsiyetin de bazal metabolizma hızları, günlük alması gereken kalori miktarları ve kilo alma süreçleri birbirinden farklıdır. Bu yüzden kilo alırken cinsiyetinize göre düzenlenmiş diyet programları uygulamanızda fayda vardır. Kilo almadan önce beslenme uzmanınıza boyunuzu ve kilonuzu ölçtürmeniz, gerekli kan tetkiklerini yaptırmanız ve metabolizma hızınızı tespit ettirmeniz önemlidir. Sonuçlanan veriler ışığında cinsiyetinize uygun bir beslenme programı sizin için uygun olacaktır. Bu programı takip ederek kendiniz için mümkün olan en sağlıklı koşullarda kilo alabilirsiniz.

Spor Yaparak Nasıl Kilo Alınır?

Spor, sağlıklı kilo almak için temel şartlardan birisidir. Kilo almak için metabolizma hızınızı dengesizleştirmeniz, spor yapmadan, hareketsiz bir yaşam tarzına geçerek vücut ağırlığınızı kısa sürede arttırmak başarılı bir sonuç gibi görünse de sağlığınıza ciddi zararlar verebilir. Hareketsizlik; iç organlarınızın deforme olmasına, kalp ve damar sağlığınızın bozulmasına, organ yağlanmalarına hatta bu sebeplere bağlı sağlık risklerine neden olabilir. Bu tarz sorunlardan korunmak için sizin için uygun olan aralıklarla spor yapmanız önemlidir. Kilo alma sürecinde uygulayacağınız spor programlarında kardiyo egzersizlerinden kaçınmanız büyük önem taşır. Kardiyo egzersizleri, kalp ritmini hızlandırarak vücudun kalori yakma hızını artırır. Bu egzersizler yerine kas kütlenizi arttıracak programlara yönelebilirsiniz. Özellikle bacak, karın, göğüs ve kalça bölgelerinizde bulunan kas gruplarını geliştirecek spor programlarını tercih etmeniz vücudunuza hacim kazandırır. Yapay zeka desteği ile gelişmiş teknolojilerin kullanıldığı sağlık kuruluşlarında, hem doğru beslenme hem de size uygun spor konusunda alanında uzman hekim ve diyetisyenler eşliğinde bu süreci en sağlıklı şekilde yürütmek mümkündür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.