İçindekiler
Nasıl Zayıflarım?
Zayıflama, kilosu yaşına ve boyuna göre normal sınırlar aralığında olmayan herkesin öncelik vermesi gereken konular arasında yer alır. Aşırı kilolar, başta kalp olmak üzere pek çok organın yıpranmasını, psikolojik problemleri ve bazı fiziksel zorlanmaları beraberinde getirir. Bu sebeple, ideal kilosunun üzerinde olan herkesin ideal kilosuna ulaşma sürecine girmesinde fayda vardır. Ancak verilen kilo sağlıklı bir şekilde olmalıdır ve bunun için de pek çok detayı göz önünde bulundurulmalıdır. Beslenme uzmanları tarafından önerilmeyen uygulamalar ile bireysel anlamda kilo vermeye çalışmak, kısa sürede hızlı kilo vermek ya da vücudu riskli seviyede zorlamak, olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Kilo Artışı Nedenleri Nelerdir?
Kilo artışı, çoğunlukla alınan kalorilerin harcanan kalorilerden fazla olmasından kaynaklanır. Her insanın kendine özgü bazal bir metabolizma hızı bulunur. Gün içerisindeki tüm hareketleriniz, egzersiz yapmanız ve bazal metabolizmanızla birlikte yaktığınız kalori miktarını artırır. Gün içinde tüketilen enerjiden daha fazla kalori alınması durumunda, fazla kaloriler yağa dönüşür ve vücutta depolanır. Beden tarafından yakılmadığı için yağ kütlesi şeklinde depolanan kaloriler, kilo alımına sebep olur.
Kilo artışına neden olan diğer faktörler; bazı genetik bozukluklar, kronik hastalıklar ve metabolizma sorunları da olabilir. Bazı durumlarda, kişinin çeşitli hastalıkların tedavisi için kullandığı ilaçlar da kilo artışına sebep olabilir. Bu durumların tespiti için mutlaka sağlık uzmanına danışmanız gerekir. Kilo verme sürecine girmeden önce genel kontrol yaptırmanız, sağlık durumunuzu öğrenmeniz ve fazla kiloların sebebini net olarak teşhis etmeniz oldukça önemlidir. Sonrasında ise sizi takip eden hekiminiz ve beslenme uzmanı ile birlikte kilo verme sürecinizi planlayabilir ve sağlıklı bir şekilde zayıflayabilirsiniz.
Nasıl Kilo Verilir?
Kilo verme döneminde dikkat etmeniz gereken unsur sağlıklı bir şekilde zayıflamaktır. Sağlığınızı bozacak yöntemler ile zayıflamaya çalışmanız ilerleyen dönemlerde ciddi rahatsızlıklarla karşılaşmanıza sebep olabilir. Bu sebeple, zayıflama sürecinin her adımında beslenme uzmanınız ve sağlık durumunuzu takip eden hekim ile iletişim halinde olmanız büyük önem taşır. Fazla kilolarınız sağlık sorunlarından veya kullandığınız ilaçlardan kaynaklanmıyorsa doğru bir beslenme ve egzersiz programı uygulayarak zayıflayabilirsiniz. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken detaylar ise şu şekildedir:
- Doğru beslenme ve egzersiz ile kilo verirken dikkat etmeniz gereken ilk durum günlük olarak tükettiğinizden daha fazla kalori harcamaktır. Bunun için beslenme programınızı düzenleyebilir ve mevcut sağlık durumunuza uygun egzersizler yapabilirsiniz.
- Kilo verirken ilk olarak vücudunuzu hem yeni beslenme programına hem de spora adapte etmeniz gerekir. Hızlı kilo verme hedefiyle kendinizi çok fazla zorlamanız, tansiyon ve kan şekeri sorunları ile karşılaşmanıza, sakatlanmanıza veya daha ciddi sağlık sorunları yaşamanıza sebep olabilir. Bu sebeple, zayıflama sürecini zamana yaymanız ve vücudunuzu adım adım geliştirmeniz, daha doğru bir yaklaşımdır.
- Beslenme programınızı belirlerken uzman desteği almanız ve hangi besin gruplarını hangi oranda tüketebileceğinizi öğrenmeniz gerekir. Bedenin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri dengeli olarak tüketmeniz gerekir. Herhangi bir besin grubunu beslenmeden çıkarmadan dengeli ve sağlıklı öğünler hazırlayabilirsiniz. Kalori alımını azaltmak için kızartmalar, işlenmiş gıdalar, şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durabilir, doğal ve organik besinleri tercih edebilirsiniz.
- Sağlıklı bir şekilde beslenerek kilo vermek için, öğün içerik ve miktarına dikkat etmeniz gerekir. Katkı maddesi olmayan ve yağsız kategorisi altında olan gıdalar da belirli oranlarda kalori içerir. Bu gıdaları aşırı seviyede tüketmeniz, yüksek seviyede kalori almanıza yol açar ve zayıflama sürecinizi yavaşlatır.
- Akşam geç vakitlerde beslenmek, metabolizmanın yiyecekleri yakmasını zorlar ve vücuttaki yağlanma oranını artırabilir. Bu sorunlardan korunmak için diyetisyeninizden beslenme miktarı ve saatleriyle ilgili de bilgi almanız gerekir.
Kilo Direnci Nedir?
İnsan bedeni kendi dengesini korumak için otomatik tepkiler verebilir. Bunlardan biri de kilo direnci denen kilonun bir süre sabit kalması durumudur. Özellikle fazla kilolarını uzun süre taşımış kişilerde görülen kilo direnci, vücudun kilo vermeye karşı direnmesi demektir. Diyet programının başında veya birkaç kilo vermenin ardından ortaya çıkan direnci yenmek için istikrarlı bir şekilde diyet ve spor yapmak yeterlidir.
Kilo Genetik Midir?
Vücut ağırlığı, çoğunlukla kişinin tükettiği gıdalara ve vücut hareketliliğine göre değişse de genetik faktörler de çok etkilidir. Her insanın beden yapısı farklı özellikledir. Bu farklılıklar da kişinin diyete ve egzersize vereceği reaksiyonları değiştirebilir. Bu noktada genetik faktörler öz konusu haline gelir. Genetik yapısına göre kişiler, diğerlerinden daha hızlı bir şekilde kilo alıp verebilir. Ancak kilo üzerindeki genetik etkiler kısıtlıdır. Diyetisyeninizin önereceği doğru beslenme ve diyet programlarıyla genetik dezavantajları atlatmanız mümkündür.
Bitki Çayları Kilo Verdirir Mi?
Katkı maddesi içermeyen bitki çayları, herhangi bir alerjiniz bulunmaması durumunda sağlık açısından çeşitli faydalar sağlar. Bazı bitki çayları, ödem atıcı etkiye sahiptir. Bu etki de vücudunuzdaki ödem miktarının azalmasını kolaylaştırır. Ödem atmak, vücudun daha ince bir görünüm elde etmesini sağlasa da kilo vermek anlamına gelmez. Kilo vermek için aşırı seviyede bitki çayı tüketmek ise sağlığınıza zarar verebilir. Bitki çayları kilo vermeye yardımcı olsa da tek başına etkinliği düşüktür, mutlaka kişiye özgü sağlıklı beslenme programı ve egzersiz dahil edilmelidir.
Egzersiz Yapmadan Kilo Verilir Mi?
Egzersiz yapmaya fırsat bulamayan pek çok kişi alternatif kilo verme yöntemleri arayışına girebilir. Sağlıklı kilo verme noktasında egzersizin önemi oldukça büyüktür. Egzersiz yapmadan kilo vermeye çalışmak, beslenme konusunda fazlaca kısıtlama yapmayı veya etkisi bilimsel olarak kanıtlanmamış, sağlığınıza ciddi seviyede zarar verebilecek ürünler kullanmayı teşvik edebilir. Her iki uygulama da uzun vadede ciddi sağlık problemleriyle karşılaşmanıza neden olabilir.
Kilo vermek için çok ağır egzersiz programları uygulamanız gerekmemektedir. Doğru bir beslenme programı uyguladığınızda günde 30-60 dakika arası hafif tempolu yürüyüşler, bisiklete binme veya yüzme gibi egzersizler ile de kilo verebilirsiniz. Bu durumda önemli olan, tüm süreci uzman gözetiminde yürütmeniz ve sağlığınız için en doğru beslenme ve egzersiz programlarını uygulamanızdır.
Kilo Verdiren Yiyecekler Nelerdir?
Her yiyecek, belirli oranda kalori içermektedir. Bu nedenle de sadece herhangi bir yiyeceği tüketerek kilo vermek mümkün değildir. Bunun yanında size uygun kalori dengesiyle doğal besinleri tercih etmek kilo verme sürecinizi kolaylaştırır.
Kilo verme süreci içerisinde bol sebze ve meyve tüketebilirsiniz. Bu gıdalar içerdiği vitamin ve mineralin yanında kalori değerleriyle hem kilo vermeye hem de sağlığınızı sürdürmeye yardımcı olur. Süt ürünlerinin tercihen az yağlı olanları, diyetisyeninizin izin verdiği ölçüde et grubunun da derisiz ve yağsız kısımlarını tüketebilirsiniz. Şekerli gıdalar, gazlı içecekler, hamur işleri ve yağlı yemeklerden kaçınarak kalori alımını sınırlandırabilirsiniz. Tatlı ihtiyacınızı baskılamak amacıyla taze ve doğal meyvelerden tüketebilirsiniz.
Evde Kilo Vermek İçin Ne Yapılmalıdır?
Evde kilo vermek, sanıldığından çok daha kolay olabilir. Alanında sağlık durumunuzu kontrol eden bir hekim ve diyetisyen gözetiminde doğru bir beslenme programı oluşturarak vücudunuzun aldığı kalori miktarını dengeleyebilirsiniz. Evde uygulayabileceğiniz basit ve etkili egzersiz programlarını inceleyerek de kalori harcamasını yüksek seviyelere çıkarabilirsiniz. Her yaşta insanın uygulayabileceği aletsiz ve kısa sürede tamamlanabilen pek çok sayıda egzersiz programı mevcuttur. Bu programlardan size uygun olanı sağlık profesyonelinize danışarak uygulayabilir ve fazla kilolarınızdan sağlıklı bir şekilde kurtulabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.