Obezite cerrahisi midenin belirli bir kısmının alınması veya mide ile bağırsaklar arasında yeni yollar oluşturularak hastaların kalıcı kilo verilmesinin sağlandığı ameliyatlardır. Günümüzde en sık uygulanan iki farklı teknik vardır. Tüp mide (Sleeve Gastrektomi) ve mide by-pass operasyonudur. Bu ameliyatlar sonrasında hastaların mide hacmi küçültülerek, gıda alımı ve emilimi azalmaktadır.15 yıllık geçmişi olan tüp mide ameliyatı ameliyatının risk oranı düşük olmakla birlikte en sık uygulanan yöntemdir. Mide bypass veya gastrik bypass ameliyatı ise sadece özel durumlarda tercih edilmektedir. Tip 2 şeker hastalığının ön planda olduğu ve insülin kullanımının eski olduğu olgularda ve Vücut kitle indeksi çok yüksek olan kişilerde gastrik bypass yöntemi öncelikli olarak tercih edilebilmektedir. Bunun yanı sıra tüp mide ameliyatı olup tekrar kilo alan hastalarda ikinci seçenek olarak gastrik bypass metodu tercih edilmektedir.
Obezite cerrahisi hangi hastalara uygulanır?
Kilo alımı nedeniyle diyabet ve tansiyon gibi hayati riske neden olan hastalıkların başlaması, diyet ve spora rağmen yeterli kilo verilememesi durumunda Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde (morbid obez yani ileri derecede obez) olanlar ile Vücut kitle indeksi 35-40 arası olup aşırı şişmanlığa bağlı tip 2 şeker hastalığı, hipertansiyon, obstrüktif uyku apne sendromu gibi sorunları olanlar başvurabilmektedir.
Obezite ameliyatları nasıl yapılmaktadır?
Obezite ameliyatları günümüzde kapalı (Laparoskopik) yöntemle 3-4 delikten girilerek yapılmaktadır ve ameliyat süresi ortalama 1 saat civarındadır. Ameliyat sonrasında hastalar yaklaşık 1 hafta sonrasında sosyal yaşantılarına dönmektedirler
Obezite cerrahisi sonrasında takipler nasıl yapılmaktadır?
Ameliyat sonrasında hastanın takipleri ve beslenme programları, ameliyatı gerçekleştiren hekim ve bu konuda deneyimli diyetisyenlerce gerçekleştirilmektedir. Bu sayede hastanın kontrollü olarak kilo vermesi sağlanmaktadır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.