Medical Point App
Medical Point Mph App Store
İndir

Sağlık Rehberi

Jinekolojik Kanserlerde Çaresiz Değilsiniz

29 Mayıs 2023 SAĞLIK
Jinekolojik Kanserlerde Çaresiz Değilsiniz

Ülkemizde tüm yaş gruplarında en sık görülen kadın üreme sistemi kanserleri sırasıyla rahim kanseri, yumurtalık kanseri ve rahim ağzı kanseridir. Rahim kanseri kadınlarda en sık görülen 4. kanser iken yumurtalık kanseri 7. sırada ve rahim ağzı kanseri 9. sırada yer almaktadır.

Rahim kanseri için tanımlanmış herhangi bir tarama yöntemi bulunmasa da hastalık kendini en çok menopoz sonrası kanama şikayeti ile belli eder. Menopoz sonrasında meydana gelen kanamalar önemlidir çünkü bu şikayetin altından %10 olasılıkla rahim kanseri çıkmaktadır. Özellikle şişman kadınlar, 52 yaşına gelmesine rağmen adet görmeye devam eden kadınlar ile öyküsünde polikistik over sendromu bulunan kadınlar risk altındadır. Menopoz sonrası kanaması olan bir hastada rahim kanserini dışlamak için rahmin iç tabakasından biopsi alınmalı ve biopsi materyalinin mikroskop altında patolojik incelemesi yapılmalıdır. Rahim kanseri tanısı biopsi ile konur. Tanı kesinleştikten sonra cerrahi mutlaka bir jinekolojik kanser cerrahı yani yan dal uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Yumurtalık kanseri sinsi ve geç dönemde tanı alan bir hastalıktır. Hastaların %75’i ileri evrede tanı alır. Yumurtalık kanseri için önerilen bir tarama testi mevcut değildir. Hastalığın belirti ve bulguları genellikle kadın üreme sistemine atfedilemez. Erken doyma hissi, sindirim sistemine dair yakınmalar, hazımsızlık, iştahsızlık, karında şişlik ve kilo kaybı gibi spesifik olmayan şikayetler söz konusu olabilir. Bu hastalar çoğunlukla bu şikayetlerle gastroenteroloji polikliniklerine başvururlar. Karında biriken sıvının nedeni araştırılırken tesadüfen yumurtalıkta kist ya da kitle olduğu belirlenir ve jinekolojik onkolojiye yönlendirilirler. Yumurtalık kanseri şüphesi olan bir hastanın cerrahisi, bu konuda deneyimli merkezlerde, bir jinekolojik kanser cerrahı yani jinekolojik onkoloji cerrahisi yan dal uzmanı tarafından yapılmalıdır. Cerrahi, ameliyatın bitiminde geride çıplak gözle görülebilen tümör bırakmadan tüm kanserli dokuların çıkarılması esasına dayanır. Bu durumun başarılabilme olasılığı en iyi merkezlerde bile %72 civarındadır. Bu nedenle cerrahinin güvenilir ve deneyimli ellerde gerçekleştirilmesi kritik önem arz eder.

Kadın üreme sistemi kanserlerinden korunmak için kadınlarımızın konu hakkında bilinçlendirilmesi ve farkındalığın artırılması önemlidir. Her kadın ve özellikle menopoz sonrası dönemdeki kadınlar, herhangi bir şikayetleri olması bile yılda bir kez jinekolojik muayene olmalıdır. Kadın üreme sistemi kanserleri tedavi edilebilen kanserlerdir. Kanserden değil geç kalmaktan korkmak gerekir. İyi ve sağlıklı günler dilerim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.