Kolon kanseri dünyada en sık görülen üçüncü kanser tipi olmasının yanı sıra, kansere bağlı ölümlerde de ikinci sırada. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Yoldaş, kolorektal kanserlerde laparoskopik cerrahiyi anlattı.
Kolon kanseri, dünyada en sık görülen üçüncü kanser tipi olarak bilinirken, kansere bağlı ölümlerin de en sık ikinci sebebi durumunda. Toplumsal bir sağlık problemi olan kolon kanseri hakkında bilgi veren İEÜ Medical Point Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Yoldaş, laparoskopik cerrahi ve kolorektal cerrahiye ilişkin açıklamalarda bulundu.
“Taramadan geçin”
50 yaşın üzerindeki bireylere tarama uyarısında bulunan Doç. Dr. Tayfun Yoldaş, “Ailesinde kanser vakası olan bireyler 40 yaşından itibaren taramadan geçmelidir. Erken evrede kanser tespit edildiğinde uygun bir cerrahi ile tedavi mümkün. Tedavinin ana ayaklarından biri olan cerrahinin dışında kemoterapi, radyoterapi (ışın tedavisi) gibi yöntemler de uygulanabilir. Cerrahi yöntemler, son yıllarda yoğun olarak kapalı olarak tabir ettiğimiz ‘laparoskopik’ yöntemlerle yapılıyor. Bir diğer seçenek de uygun hastalarda robotik cerrahi uygulanması şeklinde. Kapalı yöntemlerle yapılan ameliyatlarda, küçük kesilerle kanserden kurtulmak mümkün oluyor. Laparoskopik cerrahide özel ekipmanlar kullanılıyor. Karında birkaç noktadan açılan delikler aracılığıyla ameliyat gerçekleştiriliyor. Robotik yöntemle de aynı şekilde hastanın tedavi olması sağlanıyor” dedi.
Kolorektal cerrahi
Kolorektal cerrahinin, kolon ve rektumun cerrahisi anlamına geldiğini hatırlatan Doç. Dr. Tayfun Yoldaş, “Kolon, halk arasında ‘kalın bağırsak’ dediğimiz organdır. Rektum ise kalın bağırsağın son 15 santimetrelik kısmıdır. Rektumda yerleşmiş tümörlerin tedavisi biraz daha özelliklidir. Kolorektal cerrahi denildiğinde kalın bağırsağın cerrahi hastalıkları gündeme gelir. Kolon kanseri, rektum kanseri, ülseratif kolit hastalığı, crohn hastalığı, divertikülit hastalığı ve poliplerde cerrahi tedavi uygulanır. Bu cerrahi tedaviler de eğer hasta uygunsa mümkün olduğunca kapalı yöntemlerle yapılır” diye konuştu.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.